Anyatej: csodafegyver a rák ellen

A legújabb kutatások szerint az anyatej egyik alkotórésze, a HAMLET névre keresztelt vegyület hatására elhalnak az emberi szervezetben lévő rákos sejtek.

A HAMLET elpusztítja a rákos sejteket

Azt már régóta tudjuk, hogy az anyatej kulcsfontosságú anyagokat tartalmaz: összetevői megvédik a csecsemőt a különböző fertőző betegségektől, erősítik a kicsi immunrendszerét, magas százalékban tartalmaz zsírokat, fehérjéket, szénhidrátot, vizet és más létfontosságú tápanyagot: nyomelemeket, enzimet, vitamint és ásványi anyagot. A legújabb kutatások szerint az anyatej nemcsak a csecsemőknek létfontosságú, hanem a beteg felnőtteknek is – néhány összetevője ugyanis megöli a rákos sejteket.

A svéd Lund Egyetem és a Götenburg Egyetem kutatói néhány éve véletlenül fedezték fel a HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumour) névre keresztelt vegyületet, amikor az anyatej antibakteriális összetevőit vizsgálták. Bár a kutatók már korábban is ismerték ezt a vegyületet, csak most volt alkalmuk embereken is tesztelni a hatását. A kezelés után azoknak a hólyagrákos betegeknek a vizeletében, akiket ezzel az a vegyülettel kezeltek, elhalt rákos sejtek jelentek meg.

Negyvenféle ráktípus ellen hatásos

A további vizsgálatok kimutatták, hogy a HAMLET elnevezésű protein tejcukrot (laktózt) termel. Bár eddig a kutatóknak nem sikerült kimutatniuk, hogy ez a vegyület spontán alakul-e ki az anyatejben, de azt feltételezik, hogy a HAMLET a kisbabák gyomrában lévő savas környezet hatására formálódik, alakul – az anyatejben található alfa-laktalbumin és egy zsírsav, az olajsav kölcsönhatásakor jön létre. A laborvizsgálatok szerint a vegyület negyvenféle ráktípus ellen hatásos, az egészséges sejtekre azonban semmiféle veszélyt nem jelent. Az anyagot közvetlenül a rákos sejtekhez injekciózzák be, ennek hatására pedig a daganat mérete öt napon belül lecsökkent, visszahúzódott. A vizsgálatok során a szer negyven különböző fajta daganatot pusztított el, jelenleg a bőrrákra, a nyálkahártyát érintő rákfélékre és az agydaganatokra gyakorolt hatását vizsgálják.

Csökkenti az agyvérzés kockázatát

Az anyatej nemcsak a rák gyógyításában játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem más betegségek gyógyításában is. Amellett, hogy mind a baba, mind az anya számára stresszoldó hatású, csökkenti a mellrák, a szívbetegség, az agyvérzés és a cukorbetegség kockázatát is. Egy korábbi kutatás szerint az anyatej jótékony hatással van a gyerekek mentális egészségi állapotára is. Az ausztrál vizsgálatban 2900 terhes nő vett részt, akiknek a gyermekét tizennégy éven át követték nyomon. A picik mentális egészségi állapotát 2, 6, 8, 10 és 14 éves korukban is felmérték és megállapították, hogy azok a babák, akiket több mint hat hónapig szoptattak, jobb mentális egészségi állapottal rendelkeztek, mint azok, akik nem kaptak anyatejet.

Őssejteket is tartalmaz

Egy évvel ezelőtt ausztrál kutatók azt is kimutatták, hogy az anyatej őssejteket tartalmaz. Ez azért is nagyon fontos, mert ezeket a sejteket újra lehet programozni és át lehet alakítani más sejttípusokká. Ez a felfedezés nagy előrelépést jelenthet olyan súlyos betegségek terápiájában, mint a gerincsérülés vagy a Parkinson-kór.

(Forrás: Breast milk kills cancers claim scientists, angolból fordította Takács Bíborka)