Előzzük meg a menedzserbetegséget!

Az állandó fejfájás, a koncentrációzavar, sőt, a nemi teljesítőképesség hanyatlása is a stresszes ülőmunka nem kívánt velejárója lehet. A számos munkavállaló mindennapjait megkeserítő, ún. menedzserbetegség azonban kellő odafigyeléssel megelőzhető.

Stressz okozza 

Az őszi szezon nemcsak az iskolásoknak jelent nagy kihívást: a legtöbb iparág ugyanekkor kapcsol maximális üzemmódba – nem kímélve a sokat dolgozó és rendkívüli stresszhatásoknak kitett munkavállalókat. Ilyenkor egyre gyakoribb panaszként jelentkezik a dolgozóknál a reggeli rosszullét és gyengeség, amelyek hátterére orvosi laboratóriumi vizsgálatokat követően sem tudnak sok esetben pontos diagnózist felállítani. Ahogyan a modern orvostudomány mind nagyobb hangsúllyal veszi figyelembe a biológiai elméleteken kívül a pszichológia és a szociológia vívmányait is, az emberek körében egyre inkább ismertté vált egy olyan legyengült állapot, amely hagyományos biológia tesztekkel nem mutatható ki, viszont számos testi és szellemi bántalom lehet a velejárója. A sokak által csak menedzserbetegségként emlegetett állapotot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „harmadlagos állapotnak”, vagy más néven „szub-optimális egészségnek” nevezte el. A világ lakosságának nagyjából fele küzd e problémával, jellemzően a városi, irodai dolgozó. A szub-optimális egészség az állandó fáradtság, az étvágytalanság, a fejfájás, az alvászavar, a depresszió, a koncentrációs zavarok, a kiégés-szindróma és a nemi teljesítőképesség csökkenésének kiváltója is lehet.

Helyes életmóddal megelőzhető

Ez a tünetegyüttes kiegyensúlyozott étkezéssel, rendszeres mozgással és testi-szellemi pihenéssel megelőzhető – vallja Dr. Chen Zhen, (ejtsd: Csen Zsen) TCM oktató (hagyományos kínai gyógyászat, Traditional Chinese Medicine) , egyetemi professzor, a kínai orvoslás magyarországi professzora. Dr. Chen Zhen a menedzserbetegségek kapcsán hívja fel a figyelmet a több évezredes kínai bölcsességre, amit már a Huang Di Nei Jing-ben (az i.e. 475-ben kiadott, legrégibb császári orvosi könyvben) is feljegyeztek: „az egészséges állapot nélkülözhetetlen feltétele a yin és a yang egyensúlya”. A hagyományos kínai orvoslás tehát már több ezer éve felismerte e köztes állapotot. A megelőzési módszerek közül Dr. Chen Zhen szerint az alábbiak a leghatékonyabbak:

  • Kiegyensúlyozott étkezés: a hagyományos kínai orvoslás tapasztalatai szerint reggel 7-9 óra között legerősebbek az emésztési funkcióink, ekkor kell biztosítanunk szervezetünk számára a szükséges aminosavakat és vitaminokat. Immunrendszerünk erősítésére szedhetünk étrend-kiegészítőket, melyek pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) és hernyógomba (Cordyceps sinensis) keverékének kivonatát tartalmazzák.
  • Jó minőségű alvás: az optimális alvás érdekében feküdjünk le minél hamarabb; idegrendszerünk számára a legjobb minőségű pihenést este 10 és hajnali 1 óra között tudjuk biztosítani. Eközben regenerálódik leginkább a májunk is, immunrendszerünk ilyenkor erősödik a legjobban, másnapi energiánk is ilyenkor termelődik.
  • A jó közérzet és a jókedv fenntartása: a hosszú irodai ülőmunkát gyakran szakítsuk meg rövid szünetekkel. Kávészünet helyett tartsunk gyakran zöldtea- és szűzteaszünetet, ami nemcsak tisztítja és méregteleníti a szervezetet, de frissítő hatással is van agyunkra, serkenti a vérkeringést és a szellemi funkciókat. Az akupresszúrás technika is segíthet a depresszió ellen: hüvelykujjunkkal függőlegesen masszírozzuk a két mell közötti részt (R17 meridián pont) 20-szor egymás után, naponta kétszer. Nyomjuk meg a mellkasunk középső részét hüvelykujjunkkal 20-szor, majd könnyedén ütögessük meg öklünkkel ugyanezt a helyet 5-ször. A másik kezünkkel ismételjük meg a mozdulatsort. A terület finom masszírozásával boldogsághormon szabadulhat fel.

Szívvédő masszázs:

  • Jobb kezünk hüvelykujjával nyomjuk meg 10-szer a bal hónalj alatti inakat, ha zsibbadást érzünk, akkor hatásos.
  • Ugyanezzel a kezünkkel ütögessük meg a bal karunkat fölülről belülről lefelé 20-szor, egyenletes közöket hagyva karunkon.
  • Ismételjük meg ezt a mozdulat sorozatot a másik kezünkkel a jobb karon.

Fontos a heti ritmus

A kínai hagyományos orvoslás tanácsa szerint a heti változásokat napi étkezéseinkkel szabályozzuk. Dr. Chen Zhen a tradicionális yin yang elveit, valamint a modern életvitel megfigyeléseit vette alapul az alábbi heti étkezési útmutató kidolgozásakor:

Hétfő – Májvédő nap: A hétvégi evés, ivás és szórakozás után fontos, hogy erősítsük máj meridiánunkat, ezzel felkészülhetünk az egészhetes kihívásokra. Fogyasszunk tehát sok paradicsomot, papayát, sárgarépát, májból készült ételeket, igyunk sok zöldteát és joghurtot, illetve magas aktív vagy inaktív probiotikum-tartalommal rendelkező étrend-kiegészítőket.

Kedd – Szívmeridián-ápoló nap: A nehezen induló hétfő után biztosítanunk kell magunknak a jó hozzáállást és jókedvet. A hagyományos kínai orvoslás szerint a szív játssza a főszerepet érzelmi állapotunk szabályozásában, ezért fogyasszunk a szív egészségét elősegítő galagonyát, lótuszmagot, jégretket, újhagymát, és igyunk charanteát vagy lótuszteát.

Szerda – Léperősítő nap: A hét közepén kell szembesülnünk a legtöbb szellemi kihívással, a hagyományos orvoslás szerint az aggodalmak sérthetik a lépet. Ekkor kell sok illatos ételt fogyasztanunk, például pirított szezámmagot, dió- és más magféléket, sütőtököt, köleskásából vagy eperfalevélből készült lúgosító italport, melyek segítik helyreállítani a test sav-bázis egyensúlyát, egyben megkönnyítik lépünk munkáját.

Csütörtök – Tüdőmeridián-tonizáló nap: A negyedik munkanapon a hosszú megerőltetéstől gyakran érezhetünk oxigénhiányt és belső égő érzést. Ekkor tüdőnket kell ápolnunk sok méz-, propolisz- és pecsétviaszgomba-tartalmú termékek fogyasztásával. A szerzetesek körtéje és a pirított gingkomag fogyasztása is elősegíti tüdőnk meridiánjának tonizálását.

Péntek – Veseenergia-védő nap: Az egész heti munka fáradalmai után védenünk kell vesefunkcióinkat, mely hatással van hormonegyensúlyunkra is. Ekkor fogyasszunk fekete fafülgombát, diót, mézes jujubát, tengeri algasalátát, igyunk méhpempő- és ginsengkivonatból készült folyadékot, mely segít helyreállítani a vese energiáját. A csalántea és a C-vitamin is elősegíti ennek fenntartását.

Szombat – Méregtelenítő nap: A hétvégén és munkaszüneti napokon fordítsunk több figyelmet egészségünkre. Szerezzünk be friss zöldségeket, gyümölcsöket, és kezdjük a napot tisztító italokkal, például szűzteával, aloe vera itallal, vagy krizantémvirág-teával. Frissen facsart gyümölcslevek fogyasztása pótolja szervezetünk számára a szükséges folyadékot és vitaminokat. A zöldbab és a mungóbab is fontos szerepet játszik a test méregtelenítésében.

Vasárnap – Lelki felfrissülés napja: A vasárnap legyen a családé, barátoké. A családi ünnepi vasárnapi ebéd során boldogsághormon termelődik. Hallgassunk jó zenét, sportoljunk, kiránduljunk a friss levegőn barátainkkal, mely hozzájárulhat belső egyensúlyunk, egészségünk megőrzéséhez. Legyen Ön is boldog!

(Forrás: Hogyan előzhetjük meg a menedzserbetegség kialakulását?)