Shiatsu pontmasszázs

A szervezet életerejét az immunterápián túl a shiatsu – a pontmasszázs módszere – segítségével is visszaadhatjuk. A japán gyógyítók régóta és sikeresen alkalmazzák az életerő serkentésére, a betegségek elleni küzdelemre. Bemutatunk néhány egyszerű fogást, melyek otthon is  alkalmazhatók enyhébb lefolyású betegségek, fájdalmak esetén, a közérzet javítására.

Az emberi szervezet a természet elválaszthatatlan része. A benne zajló folyamatok láncolata szétszakíthatatlan, minden működése összefügg. Akár csak egyetlen elem működésében beálló változástól az egész folyamat sérülhet, így bármely betegség esetén az egész embert kell figyelembe venni. A külső tünetek lehetnek helyiek, de a gyógymódnak az egészre kell hatnia. És igaz ez az állítás abban az értelemben is, hogy például a köhögés, nátha csak a szervezet külső tünete, mégis az egész szervezet legyengüléséről tanúskodik, és azt jelzi, hogy  segítségre van szükség, az egész test legyengült állapotban van. A szervezet életerejét azonban az immunterápián túl a shiatsu – a pontmasszázs módszere – segítségével is visszaadhatjuk. A japán gyógyítók régóta és sikeresen alkalmazzák az életerő mobilizálásához a betegséggel szembeni küzdelemre.

Milyen pontokra hat a shiatsu?

A shiatsu technikája abból áll, hogy az ujjainkkal vagy a tenyér egy részével az ember testén elhelyezkedő meghatározott pontokra hatunk. Ezek a pontok energetikailag kapcsolódnak az emberi szervekhez és szervrendszerekhez. Ezek a pontok nem a fölöttük lévő bőrfelületen vannak, nyomás hatására fájdalomérzet keletkezik bennük, jobban elnyelik az ultraibolya sugarakat; ezeken a helyeken magasabb hőmérséklet, erősebb a verejtékezés, valamint az anyagcsere-folyamatok magasabb fokú aktivitása tapasztalható.

Mikor segít a módszer és hogyan hat?

A pontmasszázs különböző fajtájú betegségek idején segíthet. A krónikus megbetegedések, valamint a belső szervek betegségei esetében a gyógyítás érdekében célszerű pontmasszázs-specialistához fordulni. Egy kisebb gyengeséget, fejfájást, könnyebb náthát és köhögést önállóan is leküzdhetünk. Ennek elérésére igyekezzünk megtalálni az arcunkon a „csodatévő” pontocskákat, amelyekre hatást gyakorolva lehetővé válik a szervezet általános javulása. Fontos, hogy odafigyeljünki, hogyan is kell a masszázst elvégezni: puhán meg kell nyomni a pontot, mintha átvinnénk testünk súlyát e pontba, de csak az ujj (többnyire a hüvelykujj) begyével, és szigorúan a bőr felületére merőlegesen, öt másodpercig.

Fejfájás, szédülés esetén: hajlítsuk be a mutatóujjunkat, és helyezzük az arcunk elé a pupilla függőleges vonalában úgy, hogy a szemöldököt keresztezze a felső ujjperc határvonala. Az ujjunk hegye mutasson a halánték felé. Azt a pontot kell gyengén masszírozni, ahová így az ujjunk helye kerül.

A szem fáradtsága vagy betegsége esetén: azt a pontot masszírozzuk, mely a szemöldök végén, a halántéktól nem messze található;

Orrdugulás, az orrüreggyulladás, kóros könnyezés esetén: a szemöldök orrgyök felőli végén található pontra gyakoroljunk nyomást.

Rövidlátás, glaukóma: a szemöldök közepén, a pupilla vonalában található pontot, bemélyedést masszírozzuk.

Migrén és halántéktáji fájdalom: a szem belső zugától lejjebb, a szem keresztátmérőnél található ponton.

Kötőhártya gyulladás, gyomorfájdalmak esetén: rendszeresen masszírozzuk azt a pontot, amely a szem alatti arccsonton, a pupilla vonalában lévő kis mélyedésben található.

Segít elállítani az orrvérzést, enyhíti a fejfájást, felébreszti a szervezet életerejét, segít legyőzni a náthát, influenzát, ha a szemöldökök között, középen található pontot nyomjuk.

Használjuk az orrszárny melletti pontokat a nátha és köhögés megelőzésére.

Mint a fentiekből kitűnik, a pontok gyakran a kezelendő terület közelében vannak, néha azonban olyan helyen, melyek a kezelendő területtől messze találhatók, ám a javulás így is bekövetkezhet, mivel a nyomás a test egészére hat. Ne feledjük: a pontmasszázs az embert gyógyítja, nem pedig a betegséget. A pontmasszázs az ember életerejét ébreszti fel, működésre serkentve azt, és energiáit a szervezet beteg területeire irányítja.

(Forrás: Akupresszúra, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)