Bio-közétek – csak az elit nőhet fel ezen?

A közétkeztetés legjellemzőbb közönsége a gyerek, és a gyerek sokat közétkezik. A gyerekbe kéne a legkevesebb vegyszer. A bioélelmiszerekben van a legkevesebb vegyszer. A közétkeztetésben meg legkevesebb a bioélelmiszer.

Egy vizsgálat a bioélelmiszerek és a közétkeztetés kapcsolatáról lehet akár igen rövid: a fenti bevezető megfogalmazza a tanulságot. Tulajdonképpen egyetlen céget találtunk, akik klasszikus közétkeztetés keretében minősített bioételeket főznek.

Az ár nagy úr

Mármost a kérdés az, hogy a gyerekek érdekeit a napi gyakorlatban képviselő óvodák és önkormányzatok körében miért ugyanilyen nagy az érdektelenség egy ennyire fontos, tetejébe attraktív témában. Sáfárné Vernes Ibolyát, a Biogastro Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, vajon az árak vagy a macerás beszerzés miatt ilyen szűk a hazai példatár:

Ha az a cél, hogy bioételek készüljenek, bizonyos raktárméret fölött egy konyha simán megoldja a beszerzést. Azért kell nagy raktár, mert fagyasztatlan biohúst rendszeresen, nagy mennyiségben keríteni igen költséges dolog. Mi csirkecombból, csirkemellből dolgozunk, illetve hetente egyszer mangalicavirslit főzünk. A többi alapanyag, talán a sóska kivételével, lehetővé teszi, hogy az étlap szinte ugyanolyan legyen, mint bármely óvodában. A reggeli és az uzsonna más kérdés. Ugyan „tömegében” jóval kisebb az ebédnél, de a friss biotej vagy pékáru beszerzése már problémásabb.

Az árról nem lehet egy mondatban beszélni. Ha egy átlagos óvodai ebéd árát összevetjük a mi főztünkével, a százalékos különbség elrettentő. De ha azt mondom, hogy ötszáz forint – azaz kb. kétszáz forinttal drágább nálunk egy kétfogásos ebéd, mint egy átlagos árú és minőségű másutt – viszont vegyszermentes, kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű alapanyagból készül, az kicsit másként hangzik, ugye?

Olvassa tovább a cikket!

Forrás: TudatosVásárló.hu