Ébredés után – fontos apróságok

Reggel rohan a család. Ki munkába, ki iskolába, és sok családnál sajnos elmarad a reggeli. Kap a gyerek némi pénzt, vegyen magának tízórait. Azután ki tudja, eszik, iszik-e rendesen, eleget. Pedig a reggeli fontosabb, mint gondolnánk!

„Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket.”
(Albert Einstein)

Egy aggódó szülő keresett fel a minap azzal, hogy felső tagozatos gyermeke szinte ki sem lábal az egyik betegségéből, máris ott az újabb. A gyerek állandóan fáradt, nincs energiája, kedvetlen, milyen vitamint vagy más készítményt tudnék ajánlani a javulás érdekében.

A gyermekkel való beszélgetés sok apró, jelentéktelennek tűnő problémára hívta fel a figyelmemet. Ekkor határoztam el, hogy közzéteszem e témában szerzett tapasztalataimat azért, hogy segíthessek a szülőknek, rajtuk keresztül pedig gyermekeiknek.

Valamit együnk reggel!Reggeli rítusok otthon

Az ébredés nehéz dió, de a szülő gondoljon arra, hogy amit ebben a korban elmulaszt, az a gyerek egész életére fog kihatni. Nem „osztom az észt”, szülőként magam is átestem ezen a problémán. Csak az tud időben felkelni, aki megfelelő időben lefeküdt és egészséges alvással töltötte az éjszakát.

Szervezetünk az alvás ideje alatt létfontosságú belső munkálatokat végez, ezek feltétele pedig a pihentető alvás. A megfelelő időben való reggeli felkelés azért fontos, hogy minden családtagnak legyen ideje megfelelő közérzettel elkezdeni a napját.

Mi történik reggel a fürdőszobában? A magától értetődően elvégzett fogmosás, mosakodás, fésülködés mellett célszerű időt szakítani a reggeli WC használatra, nem csupán a hólyagunk miatt, hanem a vastagbelek ürítésére is gondoljunk. Szerveink működését a hagyományos kínai orvoslásban (HKO) használt szervóra megismerésével is tudatosíthatjuk. Hajnali 5-7 óra között van a vastagbél ideje, ami azt jelenti, hogy ebben az időintervallumban célszerű megszabadulnunk a szervezetünkben lévő felesleges salakanyagoktól.

Ezt a megszokást kialakíthatjuk. Akinél nem tiltja egyéb betegség megléte, az reggel egy pohár vízbe szórjon egy evőkanál lenmagot, majd lefedve áztassa estig. A nap folyamán a lenmag többszörösére duzzad, a vízben kioldódnak a nyálkaanyagok, a telítetlen, esszenciális zsírsavak, olajsav, kalcium, vitamin (F-vitamin) és enzimek. Este a nyálkaanyaggal telítődött vízmennyiséget leisszuk a megduzzadt magokról. A zsíros olajat (linol- és linolénsavat, fehérjét stb.) tartalmazó magvacskákat pedig alaposan elrágcsáljuk, vagy joghurtba, kefirbe keverve fogyasztjuk el.

A lenmagban lévő olaj eltávolítja a koleszterint az érfalakból, a káros zsírokat pedig nem engedi megtelepedni, lerakódni. A hatóanyagok tartalmaznak ugyan cián glikozidot, de ezek olyan minimálisan vannak jelen a lenmagban, hogy nem okozhatnak semmilyen problémát, főként a fent leírtak szerinti formában elfogyasztva. Este kellemes telítettségérzetet kelt (fogyókúrázóknak is előnyös lehet) nyomást gyakorolva a bélfalra, és reggelre meghozza a kívánt eredményt. A béltartalmat lazábbá és sikamlósabbá teszi, erőlködés nélkül elérhetjük az ébredés utáni, rendszeres székletürítést. Otthoni körülmények között mindez kényelmesebb, higiénikusabb.

Kedves szülők, kérdezzenek rá naponta gyermekükre, hogy rendben van-e az emésztésük! Sokan meg fognak lepődni a kapott választól.

Ne hagyjuk ki a reggelit!

Legalább néhány falatot tuszkoljunk a gyerekbe, mielőtt iskolába indulna. Emésztőrendszerünk a nap e korai óráiban igényli a legtöbb energia felvételét. A fent hivatkozott szervóra szerint a gyomor ideje 7-9 óra között van, ezért ebben az időben igényli leginkább a tápanyag felvételét. Nagy jelentősége van tehát legalább néhány falat (keksz, pirítós, kis vajas kenyér vagy müzli, egy főtt tojás) és pár korty folyadék, például borsmenta tea, tejeskávé, kakaó stb. elfogyasztásának.

Reggeli hiányában a szervezetben nehezen tud elindulni az epefolyadék ürülése és újratermelődése, az áramlás ellehetetlenül, a pangás pedig előbb-utóbb rossz közérzetet, fejfájást, puffadást, hosszabb távon pedig szervi panaszokat is okozhat. Az epehólyag az éjszakai alvás során sokszorosára sűríti a máj által termelt híg epét, s ezt követően – leginkább az első étkezéskor – összehúzódva a patkóbélbe üríti annak tartalmát. Ezzel megindulhat az emésztési folyamatok működése is.

Borsmenta tea: egy kávéskanál borsmentát 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, majd néhány percig lefedve hagyjuk ázni, azután leszűrjük és kevés mézzel édesítve fogyaszthatjuk.

A teamennyiség felének elfogyasztásával már érezhető eredményt tapasztalhatunk. A hangsúly a rendszerességen van. Ha erre odafigyelünk, elkerülhetjük az iskolai rosszulléteket.

(Folytatjuk)

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Tanácsadás