Elhízott nemzedék, rövidebb élettartam (2.)

Az elhízott gyerekek nagy valószínűséggel betegebb felnőttek lesznek, és rövidebb ideig fognak élni, mint egészséges társaik. Sőt, átlagos élettartamuk akár szüleik átlagéletkoránál is rövidebb lehet. Nem szükségszerű azonban, hogy így legyen! Íme, öt alapvető egészségvédő stratégia, melyet minden szülőnek érdemes megismernie és követnie.Az elhízott gyerekek nagy valószínűséggel betegebb felnőttek lesznek, és rövidebb ideig fognak élni, mint egészséges társaik. Sőt, átlagos élettartamuk akár szüleik átlagéletkoránál is rövidebb lehet. Nem szükségszerű azonban, hogy így legyen! Íme, öt alapvető egészségvédő stratégia, melyet minden szülőnek érdemes megismernie és követnie.

Üdítő helyett víz

Könnyen csökkenthetjük a gyermekek cukofogasztását, ha korlátozzuk az üdítőital és gyümölcslé fogyasztásukat, és helyette inkább vizet isznak. Már ez az egy lépés is drámai hatással lehet gyermekünk súlyára és egészségére, mivel minden elfogyasztott üdítőital vagy cukorral édesített ital erősen (akár 60%-kal) növeli az elhízás kockázatát.

Táplálkozási típus szerinti étkezés

Ismerjük meg gyermekünk táplálkozási típusát, és annak megfelelően tervezzük az ételeit. Fontos, hogy szülőként gyermekeinket az egészséges, tápláló ételek fogyasztására bátorítsuk. Fókuszáljunk a friss teljes értékű élelmiszerekre (ha lehet, organikus élelmiszereket válasszunk).

Ez nem azt jelenti, hogy ne ehessen a gyerek, amikor éhes, sőt! A gyerekeknek a növekedéshez és fejlődéshez kalóriára és tápanyagokra van szükségük. De ügyeljünk rá, hogy a gyermek táplálkozási típusúnak megfelelő egészséges ételek fogyasztására buzdítsuk, és kerüljük a silány gyorskaját és a készételeket.

Ne feledjük, hogy minden szénhidrátokban vagy cukorban gazdag főétel és csemege a vér glukózszintjének gyors emelkedését eredményezi. Ennek a növekedésnek a beállításához a hasnyálmirigy inzulint választ ki a véráramba, amely csökkenti a vég glukózszintjét. Az inzulin lényegében egy raktározó hormon, mely a szénhidrátból származó többletkalóriát zsír formájában eltárolja. Így az inzulin a felelős túlsúlyos gyermekünk hurkás lábaiért és kidudorodó hasáért.

Ami még rosszab, a magas inzulinszint elnyom két másik fontos hormont – a glukagont és a növekedési hormonokat – melyek a zsír és cukor elégetéséért és az izom fejlesztéséért felelősek. Az inzulin tehát a felesleges szénhidrogénekből zsírt hoz létre, majd megakadályozza a szervezetet, hogy megszabaduljon a zsírtól.

Tévénézés

Korlátozzuk vagy szüntessük meg teljesen a TV-nézést, és vigyük ki a tévét a gyerek hálószobájából. A tévé gyakran van rossz hatással a gyerekre – nem csak a mozgásszegény életmódra ösztönzi, de az értéktelen rágcsálni valókról szóló hirdetésekkel is bombázza. Ahogy nem szeretnénk, hogy gyermekünk a szombat reggeli rajzfilmblokk közben cigarettareklámmal találkozzon, ugyanúgy az is káros, hogy édességek és nassolnivalók reklámaival tömik a fejét.

Vezessük be a szabályt, hogy a gyerek annyi percig tévézhet, videózhat, számítógépes játékozhat, ahány percet testmozgással töltött.

Sok testmozgás

A mozgás minden gyerek számára nagyon fontos. A túlsúlyos, elhízott gyereknek naponta minimum 30 perc testedzésre van szüksége, a legjobb azonban napi 60 perc.

Bármilyen tevékenység, ami távoltartja a gyereket a képernyőtől, jó ötlet. Kezdjük el a napi egyszeri közös sétával, majd növeljük fokozatosan a mozgás intenzitását, és bővítsük a testedzést például kocogással, úszással, vagy szobabiciklivel.

Táplálkozás érzelmi alapon?

Az érzelmek nagy szerepet játszanak a gyermekkori elhízásban, és a súlyvesztésre irányuló erőfeszítéseket gyakran pont az érzelmi alapon történő étkezés gátolja. A gyereknek is nehéz, amíg leszokik a silány gyorskajákról. Ugyanakkor gyakran maga az étkezés is egyfajta érzelmi probléma, például önbizalom hiány kompenzálása. Próbáljuk közösen megfejteni az okokat, és édesség helyett más „vigaszt” találni a sérült gyermeki léleknek.

További tippek

Az egészség karbantartásának kulcsa az, hogy megtanítjuk a gyereket az egészséges ételek és a testedzés fontosságára. Ezt leginkább jó példák útján tehetjük meg. Őrizzük meg saját és házastársunk ideális testsúlyát. Ne csúfoljuk ki gyermekünket, és ne űzzünk tréfát a testsúlyából. Meséljük el neki milyen egészségügyi kockázatokkal jár a túlsúly, de ne hasonlítgassuk gyermekünket más gyerekekhez, még saját, soványabb testvéreihez se.

Főzzünk egészséges ételeket a családnak, vonjuk be a gyereket is a konyhai műveletekbe, de ne egyen a gyerek mást, mint a család többi tagja. Bíztassuk a gyereket, hogy egészséges ételeket válasszon, és dícsérjük, ha ezt teszi, viszont ne alázzuk meg a súlya vagy étkezési szokásai miatt.

Ne használjuk az ételt jutalmazásra vagy büntetésre. Legyen kéznél mindig egészséges rágcsálni való, és meséljük el a gyereknek, miért hasznos számára, ha ezeket a friss teljes értékű élelmiszereket fogyasztja.

Ha az egészséges táplálkozást testmozgással és megfelelő alvással párosítjuk, máris kezünkben a recept egy optimálisan egészséges gyerek felneveléséhez.

(Forrás: Childhood : Attacking a Crushing Epidemic, angolból fordította: Harrach Orsolya)