A mandulaműtét szükséges?

A legtöbb kórokozó cseppfertőzéssel, azaz a belélegzett levegő útján jut a szervezetünkbe. A mandulák immunrendszerünk fontos részei, melyek az első védelmi vonalat képezik a kórokozók leküzdésében, ezért nem is szabad komoly indok nélkül megválni tőlük.

Vírus vagy baktérium?

A torokgyulladás a garatnyálkahártya gyulladása, melyet nagyon sok kórokozó okozhat. Az esetek zömében vírus áll a háttérben, amit antibiotikummal gyógyítani nem tudunk. Ilyenkor csak láz- és fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és folyadékpótlás a dolgunk – magyarázza dr. Csányi Márta, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosa. A vírusos eredetű gyulladások pár napon belül többnyire maguktól is gyógyulásnak indulnak, így nem is igényelnek különösebb kezelést.

A mandulagyulladás a torokmandulák gyulladása. Hátterében általában Streptococcus baktérium eredetű fertőzés áll. Kisgyermekeknél jellemző tünet, hogy nem hajlandó enni, torokfájásra panaszkodhat. A fájdalom gyakran kisugárzik a fülbe. Jellemző a láz, a rossz közérzet, fejfájás és hányás. Bakteriális eredetű fertőzés ellen a gyermekorvosok többsége antibiotikumot ír fel. Tüszős mandulagyulladásban szenvedő gyermek az antibiotikum mellett is lehet lázas 5-7 napig. Különböző helyi fájdalomcsillapítókat tartalmazó tabletták szopogatása, langyos folyadék, ágynyugalom enyhítheti a panaszokat.

A mandula szerepe

A mandulák különösen az első életévek során nagyon lényegesek az immunrendszer számára. Az orr és torokmandulák olyan védőanyagokat termelnek, melyek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben. A harc közben azonban a mandulák is begyulladhatnak. Ha pedig a fertőzések nagy gyakorisággal követik egymást, előfordulhat, hogy létrejön egy folytonos duzzadt, krónikus mandulagyulladás alakul ki. A mandulákat azonban pusztán azért, mert megduzzadtak, még nem kell eltávolítani. A mandulaműtét elbírálása mindig egyedi és a szakorvos, néha több szakma közös döntésén alapul. Az orr-, illetve garatmandulák kivételének szükségességét pontos szabályok írják elő. 3 éves kor után rendszerint a következő esetekben javasoljuk a műtét elvégzését:

Tüszős mandulagyulladás

A klasszikus tüszős mandulagyulladás a várandósság időszakából, magzati korból származó anyai védettség miatt 3 éves kor alatt gyakorlatilag nem fordul elő. Ezt a jól körülhatárolt kórképet egy Streptococcus törzsbéli baktérium okozza, és megfelelő kezelésre jól gyógyul. Problémát az jelent, ha ezek a fertőzések egy éven belül többször, 4-5 alkalommal ismétlődnek és magas lázzal járnak.

Tályog

Tüszős mandulagyulladás szövődményeként a mandula körül tályog alakulhat ki. A duzzanat oly mértékű lehet, hogy a beteg képtelen nyelni, szájzára alakul ki. Heves, féloldali, fülbe sugárzó fájdalom jelentkezik. A rendkívül veszélyes kórkép mindenképpen kórházi kezelést igényel. A műtét elvégzésére a tályog lezajlása után van lehetőség.

Veszélyes szövődmények

A műtét indokolt lehet, ha a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel. Ezek kialakulhatnak a bőr, az ízületek, a vese és a szív területén is. Ilyen esetekben, ha a mandula gócként szerepel, eltávolítása megszüntetheti a szövődményes panaszokat is.

Orrmandula nagyobbodás

Kisgyermekkorban a szűk felső légutak átmérőjét már az orrmandula enyhe fokú megnagyobbodása is jelentősen csökkentheti. A gyerekeknél ilyen esetekben akadályozottá válik az orrlégzés és a fül dobüregének szellőzése, melynek következtében krónikus fülgyulladás is kialakulhat. Súlyosabb esetekben a megnagyobbodás olyan nagy mértékű lehet, hogy éjszakai légzéskimaradást és ezzel oxigénhiányos állapotot idéz elő. Ez utóbbi kialakulásában azonban sokszor a megnagyobbodott torokmandula áll. Az éjszakai légzéskimaradások jól vizsgálhatók korszerű alváslaborokban. Amennyiben az eredmény indokolja, szükségessé válhat a megnagyobbodott torokmandula kivétele is az oxygénhiányos állapot kivédésére.

Fontos védelmi vonal

Dr. Henry Bieler, a 20 század egyik neves táplálkozástudósa és orvos így ír erről az Ételben az Orvosság című könyvében 1965-ben:

„A helyettesítő kiválasztás leggyakoribb helye a mandula – a toroknyálkahártyáján elhelyezkedő nyirokmirigy. A mandula a végpontja annak a hasonló, de mélyebben fekvő nyirokmirigyekből álló láncnak, amely a belektől fut felfelé, és ágazik szét a nyakban. A felszínre törő mérgező fehérjesav olyan erősen irritáló hatású lehet, hogy a mandulaszövetek gyulladását okozza… A sebészek könnyű prédát találnak az egyszerűen elérhető, felszínen elhelyezkedő mandulában, ezért, már jó pár milliót eltávolítottak belőlük. A műtéteket követő javulás jórészt annak az önkéntelen böjtnek az eredménye, ami a műtét fájdalmas következményeivel akaratlanul is jár… Később, megfosztva ettől a legértékesebb kijárattól, a test más nyirokszöveteket keres, amelyek szintén a nyálkahártyával érintkeznek. Ezután majd az orr, torok, homlok és orrmelléküregek, a gyomor, a belek és a vakbél nyirokcsomói próbálják meg átvenni a feláldozott mandulák szerepét. Mindez ez sor új betegséghez vezethet, amik közül a vakbélgyulladás vezeti a listát…”

Természetes gyógymódok

A torok- és mandulagyulladások kezelésében egyaránt fontos a folyadékpótlásról gondoskodunk. A mézzel ízesített gyógyteák fogyasztásával a köhögést és a gyulladást is csillapíthatjuk.

Kamilla: A legismertebb gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényünk. Kellemes íze miatt gyermekek is szívesen fogyasztják a belőle készült főzetet.

Hársfa: A hársfa tea kiváló köhögés csillapító, slejmoldó és nyugtató hatású.

Kakukkfű: A kakukkfű tea frissítő hatású, köhögés, torokfájás csillapítására kitűnő gyógyír.

Zsálya: A „torokfájás háziszereként” is ismert gyógynövényből készült főzet fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatású, szájnyálkahártya gyulladások kezelésére is kiváló.

Hagymatea: 1,5 liter vízbe tesszük 2 nagy fej hagyma megmosott külső, vörös leveleit. 3 percig főzzük, majd szűrve, mézzel isszuk. A hagymateát köptetőként is alkalmazhatjuk, ha 1 fej hagymát egy liter vízben megfőzünk, majd mézzel ízesítjük.

A tejtermékek, a dió, a banán nyákképző hatású, ezért érdemes kihagyni az étrendből!

(Forrás: www.allergiakozpont.hu, Dr. Henry Bieler: Ételben az Orvosság)

További tippek a Gyógynövénykeresőnkben és Gyógymódkeresőnkben.