Mondjunk nemet a dohányzásra!

A dohányfüstmentes életet meghirdető „Help” kampányt azzal a céllal hozták létre, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a dohányzás veszélyeire – a kezdeményezés idén, hat sikeres év után lezárul. A dohányfüstmentes életért folytatott program hatalmas sikereket ért el és a valaha létező egyik legnagyobb közegészségügyi figyelemfelkeltő kezdeményezéssé vált.

Az Európai Unió tagállamai közül sokban aggasztó, mennyire magas a dohányzó fiatalok száma. Ha ez a tendencia így folytatódik tovább, nagy valószínűséggel minden második fiatal hal majd meg a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél korábban felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, mennyire káros is a dohányzás és milyen veszélyei vannak a rászokásnak. Az Európai Bizottság éppen azért indította el 2005-ben a Help elnevezésű kampányt, hogy felhívja az európai fiatalok figyelmét a dohányzás veszélyeire. A dohányfüstmentes életért folytatott program hatalmas sikereket ért el és a valaha létező egyik legnagyobb közegészségügyi figyelemfelkeltő kezdeményezéssé vált.

Célkitűzések

Öt évvel ezelőtt a szervezők egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy meggyőzzék az embereket arról, ne kezdjenek el dohányozni, felhívják a figyelmüket a cigarettázás káros hatásaira, a passzív dohányzás veszélyeire és segítsenek leszokni a dohányosoknak. A fő célcsoportot a 15 és 34 év közötti korosztály alkotta, különös tekintettel a fiatalokra és a hátrányos körülmények között élőkre. A kampány nemcsak nálunk, hanem az Európai Unió mind a 27 tagállamában zajlott.

Széleskörű kommunikáció

A kampány sikere egyrészről a széleskörű kommunikációban rejlik – a szervezők a televíziót, különféle rendezvényeket, valamint az online és a közösségi médiát is segítségül hívták. A kezdeményezés elsődleges célja az volt, hogy elvezesse a fiatalokat a 22 nyelven elérhető HELP honlapra. Aki a weboldalra látogatott, tájékozódhatott a dohányzás veszélyeiről, valamint kapcsolatba léphetett a partner ifjúsági szervezetekkel és egyéb dohányzásellenes programokról is információt szerezhetett. Aki kedvet érzett hozzá, elmondhatta komoly vagy abszurd leszokást segítő tippjeit is – ebből Európa szerte eddig több mint 1400 gyűlt össze. És ez még nem minden! Fiatal művészek sorozatot is készítettek a kampányhoz, amely Helpers néven úgy szólt a fiatalokhoz, hogy miközben bemutatta a dohányzás veszélyeit, egyben szórakoztatott is. A webes sorozat tavaly óta havonta sugárzott új epizódot, amit a mai napig 3,3 millióan néztek meg.

1400 rendezvény 6 év alatt

A Help stábja z EU összes tagállamában érdekes rendezvényeket is szervezett, ahol a látogatók tanácsokat kaphattak a dohányzásról való leszokással, a dohányzásra való rászokás és a passzív dohányzás elkerülésével kapcsolatban, valamint számos HELP ajándékkal is gazdagodhattak. Ezenkívül ingyenesen megmérhették a tüdejük szén-monoxid szintjét, hogy lássák, milyen hatással van a dohányzás szervezetükre. Hazánkban összesen 83 eseményen találkozhattak az érdeklődök a Help csapatával.

Graffitivel és rajzzal a dohányzás ellen

A Help kampányhoz kreatív művészek, graffitisek is csatlakoztak, akik jobbnál jobb alkotásokkal jelenítették meg a kampány üzenetét. Saját műveik mellett segítették és tanították a Help események látogatóit is, akik a graffitin keresztül fejezhetik ki a dohányzással kapcsolatos érzelmeiket és véleményüket. A magyar fiatalok egy rajzpályázaton is megmutathatták, milyen kreatívak. 2010-ben az általános és középiskolás diákoknak szabadon választható technikával kellett egy rajzlapnyi felületen megfogalmazniuk leszokást segítő tippjeiket és ötletüket. A legjobb alkotásokat a Help Street Art rendezvényén tekinthette meg a közönség.

T. B.