Májtisztítás olívaolajjal és citromlével

A máj megtisztításával arcunk is egészségesebb színt kap, közérzetünk javul és az egész szervezet megfiatalodik. Időnként érdemes megismételni a kúrát, mert az epekő ellen is hatékony. Bár a végrehajtása nem könnyű, a siker érdekében fontos a művelet pontos betartása.

Májtisztító receptünk megkezdése előtt legalább egy hét szigorú vegetáriánus diéta ajánlott, hogy bélrendszerünket is megtisztítsuk. A diétát a siker érdekében pontosan tartsuk be. Ne fogyasszunk tejet, tejtermékeket, húst, tojást és halat se. A vegetáriánus diéta minden egyes napján beöntéssel is meg kell tisztítani a bélrendszert, de ezt elegendő elvégezni naponta egyszer, reggel vagy este.

Amikor a vegetáriánus diéta befejeződik, reggel, közvetlenül felkelés után el kell végezni a tisztító beöntést, és egész nap zöld almából frissen készített almalevet kell inni, annyit, amennyi jólesik.

A második napot ugyanezzel a kezeléssel kezdjük, folytatjuk az almalé böjtöt.

A harmadik napon az alma levét csak este 7-ig szabad inni, majd készítsünk ülőfürdőt menta levelével vagy szurokfű (Origanum) virágával. A gyógyfüves fürdőhöz a következő főzetet kell elkészíteni:

500 g száraz gyógyfüvet öntsünk le 5 liter forró vízzel és hagyjuk állni 2 órán át, majd a főzetet szűrjük le, és 39 ºC hőmérsékletű fürdővízbe öntsük bele. Ilyen fürdővízben feküdjünk 15 percig, majd az egész testet töröljük át törülközővel és feküdjünk ágyba. A májra helyezzünk meleg vízzel töltött melegítőt.

Májtisztítás olívaolajjal és citrom levével

Már korábban készítsünk az ágy mellé 200 ml olívaolajat és 200 ml citromlevet. Miután lefeküdtünk (a melegítővel a fürdő után), 15 perc múlva igyunk meg 3 evőkanál olívaolajat, utána pedig 3 evőkanál citromlevet, és így folytassuk minden 15 percben. Amikor az összes olajat és levet megittuk, még maradjunk a melegítővel az ágyban legalább két órán át, figyeljünk arra, hogy a melegítő meleg maradjon, majd próbáljunk meg elaludni.

A máj tisztulása a következő reggelen kezdődik, bélrendszerünk intenzíven kezd tisztulni. Előfordulhat, hogy zöldes színű kövek távoznak el, melyek a májból jönnek. A bélrendszer kiürülése után végezzünk el egy tisztító beöntést, és reggelire fogyasszunk zabkását vagy zsírszegény túrót. Készítsünk teát csipkebogyó vagy berkenye terméséből.

A tisztító kúrát 4 hét múlva javasolt megismételni, és a májtisztítást végezni mindaddig, amíg a bilirubin* kövek a májból mind el nem távoznak. Általában tökéletesen elegendő 3-4 tisztítást végezni. A májtisztításnál fontos, hogy szigorúan tartsuk be a javaslatban előírt időrendet, és nem szabad csökkenteni az olaj és citromlé mennyiségét, valamint más alternatív folyadékot keresni helyettesítésükre.

* A fordító megjegyzése: Szigorúan csak a természetes citrom leve jöhet számításba, semmi esetre sem palackozott citromlé, hanem a saját magunk által készített frissen facsart citromlé. Magyarországon a bilirubin köveket elsősorban epekövekként tartják számon.

(Forrás: Májtisztítás olíva olajjal és citromlével, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)