Hogyan mondjam el neked? (1.)

A természetes kíváncsiság a legtöbb gyerekben megvan attól kezdve, hogy tudatosul benne, neki más nemi szerve van, mint az ellenkező nemnek. Elkezd kérdezősködni arról, az övé miért  más, és egyáltalán, mi a neve. Ilyenkor legjobb, ha a szülő, nevelő természetesen viselkedik és választ ad a kérdésekre. De hogyan mondjuk el ezt egy egészen kis gyereknek? 

Nagyobb bajt okozhatunk, ha nem kap megfelelő információt

A legtöbb gyerek idővel a társaitól is hall ezt-azt vagy a nagyobbaktól, de a legtöbb esetben magától is feltesz kérdéseket a szülőknek – esetleg más rokonoknak, felnőtteknek, amikor már tudatosul benne a saját neme. Sok szülő attól tart, ha beszél a gyerekének a szexről, akkor a gyerek „felfedező útra” indul és kipróbál szexuális játékokat és promiszkuitásra lesz hajlamos. Pedig egy egészséges kisgyereknek még nincs szexuális étvágya és a szexuális aktivitásra irányuló vágy is hiányzik belőle. Esetleg attól tartanak, ha felvilágosítják a gyereket, elveszíti ártatlanságát. Pedig sokkal ijesztőbb és veszélyesebb, ha később tudás nélkül valóban szexuális úton veszíti el az ártatlanságát, mintha megkapta volna a szükséges információt. Esetleg problémás szexuális viselkedésű társainak vagy felnőtteknek lesz az áldozata. A szülők néha azt gondolják, hogy a túl korai felvilágosítás sokkolhatja a gyereket, de sokkal nagyobb a veszélye, ha félretájékoztatott társaiktól kapnak fals információt vagy a média morális szűrő nélküli tálalásában jutnak információhoz. Sokan azért nem beszélnek a gyerekeknek a molesztálásról sem, mert félnek, hogy a gyerek megijed és bizalmatlanná válik. Ők azt szeretnék, ha gyerek abban a tudatban élne, hogy a világ gyönyörű és nem létezik bűnözés. Valóban megóvhatjuk a mai világban ettől a gyereket? A molesztálás létező problémás szexuális viselkedési forma, és nem szűnik meg létezni attól, ha nem veszünk róla tudomást. Éppen ezért jobb, ha a szülő, megfelelő formában és őszintén beszél a gyereknek ezekről a témákról, mert így sok bajt megelőzhet.

Sok szülő sem kapott megfelelő szexuális nevelést

A probléma gyökere az, hogy sok szülő sem kapott gyerekkorában megfelelő szexuális nevelést. Sok családban – vallási vagy egyéb okok miatt – tabu téma volt sokáig a szex, ezért hiányzik a megfelelő szerep-modell. Sokan megvárják, míg felmerül a téma magától és a gyerek elkezd kérdezni, de ezek a kérdések legtöbbször azért merülnek fel, mert a gyerek valahonnan inkorrekt információt kapott – leggyakrabban a társaitól vagy a médiából. A társak leggyakrabban úgy adják át az információt, hogy megesketik a másikat, nem mondja el senkinek, de főleg a szüleinek. Éppen ezért lehet, hogy a várva várt kérdést sosem teszik fel. Néha viszont egészen meglepő helyzetekben és formában kérdez a gyerek. Például rányit a fürdőszobában a szülőre, meglátja meztelenül és a kérdés kiszökik belőle! „Neked mi az ott?” Vagy olyan nyilvános helyszínen, ahol a szülő bizony nem örül a kérdésnek. Sokan ilyenkor leblokkolnak és zavarba jönnek, pedig ezzel éppen csak rontanak a helyzeten. Sok szülő pedig egyszerűen nem tudja, hogy is kezdjen neki a témának. Ha a szülőnek sincs hozzá bátorsága, hogyan várhatja el a gyerektől, hogy neki legyen? A legjobb, ha kerítünk egy kis könyvecskét, amiben meseszerűen vagy a gyerek szintjének megfelelően megválaszolták a leggyakoribb gyerekkori kéréseket a szexszel kapcsolatban: Hogyan születik a kisbaba? Miért van más nemi szervük a lányoknak és a fiúknak?, stb. Így a váratlanul feltett kérdésekre is tudunk valamit mondani, de a legjobb mindig az őszinteség. A legjobb, ha a szülő maga veszi kézbe az ügyet és talál alkalmat arra, hogy a gyermeknek a könyv segítségével vagy önállóan átadja a szükséges ismereteket.

Top könyvecskék a szexualitásról

A sehány éves kislány  – című könyvecske nem éppen mai kiadás, de még sok család polcán ott lehet. Számunkra tündérmese volt, és egy „igazi” kislány történetén keresztül, finoman értette meg velünk, hogy születik a kisbaba. A könyv több nemzedéken át segített a szülőknek a felvilágosítás nem mindig egyszerű feladatában.

Hogyan születik a kisbaba? – Az Egészségügyi Felvilágosítási Központ ajánlójával nyitó könyvet 1971-ben adták ki, melynek eredetije 1968-ban jelent meg angol nyelven. A bevezető szerint a könyv nem kisgyerekeknek való, az ábrák elsősorban a szülőket segítik abban, hogy a gyerekeknek a koruknak és értelmi színvonaluknak megfelelően tudják elmagyarázni, hogy születik a baba. „Hívjuk fel a gyermek figyelmét arra, hogy az ember szexuális élete nem egyszerű biológiai folyamat, hanem legmélyebb érzéseinek és érzelmeinek kifejezése” – javasolja a könyv. A továbbiakban a hagyományos méhecske-virág kombinációt fejtegetik. Több oldalt szántak a bibére, virágporra, a virágföldre, és lépésről lépésre magyarázzák el, hogyan jön létre egy új virág. Ezt követik az állatok: először a tyúk hátára mászik a kakas, és lesz tojás, meg kiscsirke, majd jönnek a kutyák, szintén rajzokkal illusztrálva, aztán végül az ember is sorra kerül.

Az első könyvem a szexualitásról  „Ezt a gyerekeknek szánt felvilágosító könyvet a dugig tömött postán kezdtük el nézegetni az öt és félévessel, amely élénk érdeklődést keltett a körülöttünk ülők körében. »Anya, nézd, itt a punci!« – kiáltott fel a gyerek, majd a lapozgatás alatt újabb és újabb hangos megállapítások következtek az illusztrációk alapján. Amikor elhangzott a »Miért áll fel a fiúk fütyije a képen?« kérdés , és a fél posta árgus szemekkel, izgatottan várta a válaszom, jobbnak láttam, ha a könyv nézegetését otthon folytatjuk. Itthon aztán csatlakozott a nyolcéves is, és meglepetésemre nem fulladt vihogásba a történet, értelmes és okos kérdéseket tettek fel a látottak alapján. Nem volt túl sok újdonság abban, amikről beszélgettünk, viszont sokat segítettek a könyv illusztrációi és a gyerekek nyelvén (bár inkább pár évvel idősebbeknek) íródott szövege. Láttam, ahogy lopva újra és újra azt az oldalt nézegetik, ahol ízléses rajz mutatja be a szeretkezést, kinagyítva, hogy hova is kerül pontosan az a fütyi…” – írja egy anyuka a könyvről.

Adrian Mole titkos naplója – szintén a nyolcvanas évek slágere volt a tini korosztálynak. Bizonyára sok mai anyuka olvasta a könyvet és adja tovább gyermekének.

A gólya hozza? – kis méretű, szintén korábbi kiadású könyvecske a baba születéséről.

Csajológia – A tested, a fiúk és a szex –  ez a könyv már nem az ovisoknak-kisiskolásoknak szól, a célközönség a 11 év fölötti lányok. Ennek megfelelően nem a színes-szagos illusztrációkon van a hangsúly, hanem a korosztályra jellemző stílusú ismeretterjesztő szövegen, amely laza, de nem túl laza, nyílt és érthető. Olyan kérdéseket boncolgat, amelyeket talán nem minden kis-nagylány mer feltenni otthon, és nem feltétlenül azért, mert nincs olyan kapcsolata az anyukájával, hanem csak egyszerűen cikinek tartja. A szerzők, egy gyermekorvos és egy szülész-nőgyógyász saját tapasztalataik alapján írták meg a könyvet, és nem csupán a szexualitásról, hanem az önbizalomról, a kapcsolatokról, és a kiskamaszokat érdeklő egyéb kérdésekről is szól.

Így, ha mi magunk nem is találunk megfelelő szavakat, a könyvek segítenek átlendülni ezen a ponton és kedvesen, őszintén a gyermek saját szintjén elmondani amit szeretnénk. Ha már tud olvasni, akkor sem árt leülni vele és közösen olvasni, hogy a felmerülő kérésekre választ tudjunk adni, ha pedig már nagyobbacska, akkor is biztassuk, hogy forduljon hozzánk, ha kérdése merül fel olvasás közben.

(Folytatjuk)

(Forrás: Teach your kids about sex, Talking about the birds and the bees, angolból fordította G. Á.)