A bőség zavara: vitaminok, táplálékkiegészítők – melyiket vegyem?

Az idei téli időszak újabb terheket ró szervezetünkre. A novemberi napsütéssel, a záporszerű esőkkel párosult a szokásos korai sötétedés, és ezek disszonáns hatásait bizony megéreztük. Most pedig megjöttek a mínuszok is.

Hogyan próbáljuk megelőzni a téli betegségeket? A táplálékkiegészítők és vitaminok óriási választékban kaphatók a gyógyszertárak, nagy bevásárlóközpontok, gyógynövényboltok és illatszerboltok polcain. Az egyszerű földi halandó azonban – éppen az óriási kínálat miatt – ma már kevéssé érzi magát biztosnak abban, hogyan válassza ki, és bátran fogyassza is a legjobbnak vélt terméket. Mit tegyenek azok a tanácstalan, ám egészségük érdekében tenni szándékozók, akik valamelyik készítménnyel ki szeretnék egészíteni táplálkozásukat, vagy éppen az immunrendszerüket akarnák megerősíteni?

Ne siessük el a vásárlást!

Segítségképpen néhány fontos szempont, amelyet érdemes figyelembe vennie annak, aki táplálékkiegészítő vagy akár komplex vitaminkészítmény szeretne vásárolni.

  • Az első és a legfontosabb: szed-e bármilyen, orvos által felírt gyógyszert. Ha igen, akkor mindenképpen beszélje meg szándékát az orvosával, kérje ki a véleményét arról, hogy milyen típusú vitamin vagy táplálékkiegészítő szedését javasolja, esetleg van-e bármilyen ellenjavallat, amit figyelembe kell vennie akkor, amikor ilyet vásárol. (Efedrin tartalmú szerek és a szívgyógyszerek, érzéstelenítők, valódi édesgyökér tartalmú szerek a vérnyomáscsökkentőkkel és szteroidokkal, az echinacea tartalmú készítmények pedig szintetikus hormongyógyszerekkel interakcióba léphetnek stb.)
  • Fontos szempont, hogy az őszi-téli méregtelenítés előtt avagy után van-e? Aki nem végez tisztítást, az számoljon azzal, hogy a bevitt vitaminok, ásványi anyagok, táplálékkiegészítők kevésbé lesznek hatásosak, mert a felszívódáshoz szükséges feltételek nincsenek biztosítva.
  • Egy „memóriacédulára” érdemes felírni azokat a tüneteket, amelyek miatt keresni indultunk: fáradtság, levertség, alvászavarok, vagy éppen aluszékonyság, étvágytalanság, koncentrációs zavarok, visszatérő nátha stb. Gondoljuk át alaposan, miben várunk megoldást a készítménytől.
  • Ne is keressünk, mert nincs olyan készítmény, ami „általánosan jó”. Csak olyasmit keressünk, ami számunkra szükséges és alkalmas lehet mind testi, mind lelki, szellemi szinten. Ezért azonban nekünk is tennünk kell, az alkalmas szert fel kell kutatnunk.
  • A szomszéd általában jobban ért mindenhez, tanácsot ad… ne feledjük, ami neki használt, a számunkra nem feltétlenül lesz hatásos. Nincs két egyforma szervezet, nincs két egyforma megoldás sem. Inkább járjunk utána a kapott információnak, keressünk fel olyan szakembereket, akik alaposan ismerik a táplálékkiegészítőket, azok hatásait, a forgalmazott komplex vitaminokat és azok szedésének következményeit, várható eredményét.
  • Elvárhatjuk, hogy a vásárolni kívánt termék tiszta, ökológiai szempontból bevizsgált, természetes anyagokat, értékes hatóanyagú gyógynövényeket, azok kivonatait, illóolajait, tiszta ásványi- és egyéb anyagokat, szervezetünk számára hasznos információkat tartalmazzon.
  • A korszerű termékre jellemző, hogy az egyénre, alkatára, a problémájára alakítható, változtatható, az egészségben beállt deformitás ellen hatásosan, gyorsan és eredményesen végezze a feladatát – az ígért hatásoknak megfelelően.
  • Kitől várhatunk, kitől ajánlatos és érdemi segítséget kérni, ha eredményt szeretnénk elérni? Természetgyógyászoktól, gyógyszerészektől, gyógynövényesektől (képzett fitoterapeutáktól!), de a termékeket jól ismerő tanácsadóktól is.

Kérjünk tanácsot!

Kérdezzünk, ha kell, százszor is!

Ha már megtaláltuk a számunkra megfelelőnek vélt terméket, akkor is előfordulhatnak, lehetnek kifogásaink. Az a termék, amelynek hatása nem érezhető (ez pozitív és negatív értelemben is értendő), hosszabb távú fogyasztás esetén nem hoz javulást a memóriacédulára felírt problémáinkra, az nem valószínű, hogy jól, szakszerűen megválasztott, vagy szakszerű adagolásban szedett termék. Azok a szerek, amelyek kezdetben sokféle hatással vannak ránk, mindenképpen további kérdéseket vetnek fel, amelyeket tegyünk fel annak, akitől ezeket megvásároltuk (például adagolás megváltoztatása vagy javaslat kiegészítő termékre). Éljünk a konzultálási lehetőséggel, kérdezzünk, ha kell, százszor is! Ne felejtsük, a pénzünkért elvárhatjuk, hogy azt kapjuk, amit kifizettünk.

Azok a forgalmazók, akik nem válaszolnak kérdéseinkre, azt igazolják vissza számunkra, hogy váltsunk más termékre, és keressük azokat a személyeket, akik készségesen segíthetnek, kérdéseinket megválaszolják, és egészségünk védelme fontos számunkra. Szeretettel kívánom minden kedves olvasómnak, hogy találja meg a maga tanácsadóját!

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Tanácsadó