Természetes nyugalom gyógynövényekkel

Az év végi hajtás bizonyára sokakat megvisel, főként, ha még az utolsó napokat is munkával töltjük. Idegesség, kimerültség, álmatlanság, vagy fejfájás gyötörhet bennünket esetleg egyre nehezebben koncentrálunk. Vagy éppen az évzáró parti miatt hosszú volt az éjszaka, de még teljesítenünk kell feladatainkat? Ezekre a panaszokra számos szert kínálnak a patikák, mi azonban most néhány gyógynövényt ajánlunk, melyek természetes módon segítenek.

A fizikai tünetek többsége az érzelmekből fakad

Idegrendszerünk összekapcsolja a testi és lelki folyamatokat, meghatározza a külvilághoz való fizikai és érzelmi viszonyulásunkat. Az idegrendszer zavarai gyakran érzelmi szinten jelentkeznek, testi tünetek nélkül, például nyugtalanság, idegesség, apátia, félelem. Nem ritkán azonban testi tünetek kísérik ezeket az állapotokat: fejfájás, hasmenés, keringési problémák. Az érzelmi szintű zavarok könnyen válhatnak testi, szervi betegségekké is. A közérzeti zavarok – rossz hangulat, nyugtalanság, izgatottság, koncentrációs zavarok – funkcionális vagy szervi panaszokkal nem járó működésbeli zavarokká, alakulhatnak (egyes emésztési zavarok, impotencia, korai magömlés) esetleg pszichoszomatikus betegségekké (pszichés ok miatt kialakuló szervi elváltozások). Ilyenek a keringési betegségek és gyomorfekély is. Valamennyi idegrendszeri eredetű betegség kezelése összetett, párhuzamosan kezeljük a testet és a lelket. A fitoterápiás kezelés mellé alkalmazunk pszichoterápiát, Bach-virágterápiát.

Lassabban hatnak, de nem tesznek függővé

Fontos tudni, hogy az idegrendszerre ható fitoterápiás szerek lassabban fejtik ki hatásukat, mint a szintetikus szerek, de nem alakul ki a rászokás, függőség. Az idegesség, alvászavarok, nyugtalanság nagyon sok embertársunk életét keserítik meg, ún. civilizációs betegségnek számítanak. Pedig a jó, nyugodt, pihentető alvás az egyik alapfeltétele egészségünknek, teljesítőképességünknek. Elalvási és átalvási zavarokat különböztetünk meg. Ha túl sokáig fennállnak, a krónikus alváshiány a testi-lelki teljesítőképesség csökkenését okozzák és kialakul a krónikus álmatlanság. Számos gyógynövény – klinikailag igazolt hatással – alkalmas az alvásproblémák orvosolására.

Legismertebb talán a macskagyökér, de a komló, levendula, citromfű, golgotavirág is nyugtató és altatóhatással bírnak. E növények jól kombinálhatók egymással, teaként, fürdőként egyaránt használhatóak. A levendulából és citromfűből illóolaj is készül, ezek párologtatásával is segíthetjük az elalvást.

A nyugtató teát naponta 3-4 alkalommal fogyasszuk, az utolsó adagot mindig lefekvés előtt kb. 30 perccel. Ha mézzel ízesítjük, fokozhatjuk a nyugtató hatást.

Gyerekek elalvási problémái esetén golgotavirág teát, langyos mézes tejet, illóolajos párologtatást, „álompárnát”(levendulával töltve is kapható) használjunk.

Depressziós panaszok esetén legfontosabb gyógynövényünk az orbáncfű, amely a pszichovegetatív zavarok, félelem, ideges eredetű nyugtalanság ellen hatásos. Fontos: szintetikus szerekkel együtt nem alkalmazható!

Fájdaloműzők

A növényi szerekre nem jellemző a gyors és célzott hatás, fájdalmak esetén pedig ez mindennél fontosabb. Egyes esetekben, pl. gyógyszerérzékenység vagy enyhébb fájdalmak esetén mégis alkalmazhatunk gyógynövényeket: a fűzfakéreg, a legyezőfű, a kamilla jó szolgálatot tesznek. A fejfájások a leggyakoribb fájdalmak közé tartoznak. Megkülönböztetjük a migrénes és tenziós fejfájást. Előbbi esetén az őszi margitvirág (készítmény formájában), utóbbinál a borsmentaolaj, fűzfakéreg, kamilla, legyezőfű lehet a hatásos ellenszer.

Krónikus esetekben is van segítség

A központi idegrendszeri degeneratív betegségek között az agyi keringési elégtelenség okozta elváltozások, a párhuzamosan jelentkező szellemi zavarok (memóriazavarok, elégtelen koncentráció, gyenge szellemi teljesítőképesség), illetve szédülés, fülzúgás, személyiségváltozások, Parkinson- és Alzheimer-kór szerepel. Az agyi vérkeringés javítására a gingko-készítmények és a fokhagyma, a szív munkájának támogatására a galagonya virágos hajtásvég alkalmasak.

(Forrás: Fűben-fában orvosság, avagy házi patika gyógynövényekből – idegrendszeri, alvási problémák 7.)

További tippeket találnak gyógynövénykeresőnkben és gyógymódkeresőnkben.