Gyógynövényekkel a felső légutak gyulladásai ellen

A tél komolyabb hideggel, köddel és mínuszokkal terhes időszakában gyakran előforduló megbetegedés a felső légutak gyulladása. A könnyű náthával kezdődő betegség sokszor torkollhat fájdalmas, hosszadalmasan gyógyuló gyulladásba, különösen a közösségbe járó gyermekeknél fordul elő gyakran.

Mit is sorolhatunk a felső légutak betegségeinek témakörébe? A torok, a mandulák, a gége, az orr – és ezek melléküregeinek (arc- és homloküreg, fül) – gyulladásos folyamatait. E felső légúti területek bármely részén a nyálkahártyában gyorsan elszaporodhatnak, terjedhetnek a baktériumok, de a vírusok is, amelyek fájdalmas gyulladásokat, megváltozott, erős inger alatt lévő nyákképzést indíthatnak el. Az ártatlannak látszó orrfolyással kezdve eljuthatunk a magas lázzal járó torok- vagy mandulagyulladásig, vagy más gyulladásokig.

A gyógynövények ilyenkor is segítségünkre lehetnek, ha pontosan, szakszerűen használjuk fel azokat. A gyógyszeres terápia kiegészítése nem felesleges, a gyógynövényeket a gyógyulást segítő folyamat részeként alkalmazhatjuk. Ne késlekedjünk se a gyógynövények adásával, se pedig egyidejűleg az immunrendszert erősítő folyamatok elindításával. Az időtényező azért fontos, mert órák alatt romolhat vagy éppen jobbra fordulhat a beteg állapota, különösen igaz ez a gyermekek esetében. A szervezetre komplex módon próbáljunk meg hatni, így erősebbé válik a védekezés. A ma már közismert immunrendszer erősítő gyógynövény, a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea L.) számos formában kapható, hozzáférhető. Nem érhetünk el gyors eredményt, ha nem azonnal és nagy dózisban kezdjük el a fogyasztását – az előírtak betartásával, a beteg egyéni adottságainak, alkatának megfelelően.Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág társai

Általános erősítő, illóolajakat és aromatikus hatóanyagokat tartalmaz a kakukkfű (Thymus vulgaris L.), de hasonlóan erős a borsikafű (Satureja hortensis L.), a szurokfű (Origanum vulgare L.), mert az illóolajaik hatóanyaga közös. A timol (és karvakrol) erősen antibakteriális hatású. Egyéb hatóanyagaikkal is segítenek a nyák oldásában, a felköhögésben, de csökkentik a gyulladás miatt fellépő éles fájdalmat, ezzel nyugtatják a fertőzéstől állandó ingernek kitett nyálkahártyát is. Ne késlekedjünk a hársvirág (Tilia cordata Mill.) használatával sem, nagyon jó eredményt lehet elérni, ha hársmézzel édesítjük, amelybe méhszurkot (propoliszt) cseppentettünk. A hársvirág méze baktériumölő és köhögéscsillapító, emellett kellemes ízt ad a teának, teakeverékeknek, egyben nyugtató hatású, ami egy nyugtalan, lázas betegnél, főként gyermekeknél, előnyös. A hársvirág antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz, lázcsillapító, izzasztó és köptető. A mandulagyulladásnál, torokgyulladás esetén rövid idő alatt képes a gyulladás csökkentésére, a baktériumok elpusztítására. (Vigyázzunk, csak megbízható termelőtől vásároljunk mézet és propoliszt!)

Az igazán hatásos meghűlés elleni teakeverékből nem hiányozhat a méltánytalanul kevéssé alkalmazott fekete bodza virága (Sambucus nigra L.) sem. A fekte bodza a népgyógyászatból is régóta ismert, alkalmazott és bevált lázcsillapító, amely a meghűléses megbetegedéseknél az izzasztás mellett a fellépő fájdalmat is csillapítja. A fekete bodza elsősorban a felső légúti betegségekre jellemző baktériumok, vírusok szaporodását, továbbterjedését képes gátolni. Ezzel a tulajdonságával növeli a gyógyulás esélyét.Fekete bodza

Finom folyadékok segítik a gyógyulást

A leghatásosabb, orvos által adott gyógyszerek sem hatnak, ha a felső légúti betegségben szenvedő beteg nem kap megfelelő mennyiségben és minőségben folyadékot. Számos esetben a gyógyulás sikere múlik a megfelelő innivaló adásán. Olyan folyadékot adjunk, amely képes arra, hogy izzadás formájában, a bőrön át is segítse a méreganyagok, baktériumok gyors távozását. Ilyen hathatós segítséget képes nyújtani a fekete bodza virágzatából készült gyógytea keveréke (lásd alább), amelybe azonos arányban tehetünk hársvirágot, kakukkfüvet, aztán ízesítsük hársmézzel, s ha iható hőmérsékletűre hűtöttük, akkor belecsavarjuk egy friss citrom levét és/vagy ½ dl csipkebogyót (2-4 óráig, langyos vízben áztatott), vagy homoktövis cseppeket.

Elkészítés:
A fenti gyógynövények (kakukkfű, hársvirág, feketebodza-virág, akácvirág, kamillavirág azonos arányú) keverékéből 3 csapott evőkanálnyit fél liter vízzel leforrázunk, majd lefedve 15 percig áztatunk, aztán leszűrjük (ez egy felnőtt adag, gyermek számára súlyarányosan kevesebbet lehet adni). Hársmézzel édesítjük, friss citrom levét csavarjuk bele. A teába 5-10 csepp propoliszt cseppentsünk, és lassú kortyokban itassuk meg a beteggel. (Vigyázzunk a propoliszra érzékenyeknél!) A gondosan betakart beteg rövidesen izzadni kezd majd, a láz csillapodik, és ezzel kezdetét veszi a gyógyulás folyamata.A hársméz finom és gyógyít

Fontos: A teakeveréket ebben a formában és mennyiségben csak egyszer alkalmazzuk egy lázzal kísért felső légúti betegségnél. Az egyébként is gyengébb, idős embereknél, gyermekeknél különösképpen betartandó ez a szabály, mert a túlzott verejtékezéssel járó folyadékveszteség, izzadás legyengítheti a szervezetet.

A betegnek 2-3 napos ágynyugalom szükséges, gyerekeknél pedig ez elkerülhetetlen. Szinte hallom azokat a kifogásokat, amelyeeket ilyenkor szoktam hallani: most nem tudok itthon maradni, mit szól majd a főnököm, a munkatársaimat nem hagyhatom cserben, fontos dolgozatot írunk… Csak egy idézettel válaszolhatok ezekre a kifogásokra: „…szervezetünk a betegségekkel nemcsak azt közli velünk, hogy rossz irányba megyünk, és hogy meg kell változtatnunk útirányunkat, hanem azt is pontosan közli – mégpedig a tünetek milyenségével –, hogy hol rejlik a baj, és mit kell tennünk, hogy ismét egészségesek legyünk…” (Kurt Tepperwein)
Ebben az esetben a testi üzenetek nem bonyolultak, csupán csak annyi az üzenet: a test pihenni akar, néhány napos nyugalmat szeretne.

A folytatásban megtudhatjuk, hogy mely gyógynövények segítenek akkor, ha a felső légúti betegségek nem gyógyultak meg maradéktalanul.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Tanácsadás