Aludj szépen, kis Balázs!

Egy amerikai tanulmány szerint azoknál a csecsemőknél, akik rendszeresen keveset alszanak éjszakánként, nagyobb a kockázata az idősebb kori elhízásnak.

Legalább tíz órát aludjon

Egy csecsemő legfontosabb dolga a rendszeres evés és a több órás alvás. Ez a két dolog kell ugyanis ahhoz, hogy a pici egészségesen és kiegyensúlyozottan tudjon fejlődni. Ha valamelyik sérül vagy hiányzik, később nyomot fog hagyni a bébi életében. Ezt fejtegette egy amerikai tanulmány is, ami az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine folyóiratban jelent meg. E kutatás szerint ugyanis azok a csecsemők, akik éjszakánként kevesebb, mint tíz órát alszanak, később nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá, mint azok a társaik, akiknek jó az alvókájuk.

Janice F. Bell, a Washington Egyetem munkatársa és Frederick J. Zimmerman, a Kaliforniai Egyetem kutatója közel 2000 gyereket vizsgált meg először 1997-ben, majd lekövetésként 2002-ben. A gyerekeket két csoportra osztották, az egyikbe az 1-től 59 hónaposokat, a másikba pedig az 5-től 13 éveseket sorolták. A kutatók szerint a legkritikusabb az öt éves kor előtt időszak, ekkor az éjszakai alvás még inkább befolyásolhatja a későbbi testsúlynövekedést. A nagyobb, öt és 13 éves gyerekek esetében a kutatás nem mutatott összefüggést az alvás mennyisége és az elhízás között.

A fáradt gyerek keveset mozog

Mivel a világon mindenhol ijesztően magas az elhízott gyerekek száma, ezért nagyon fontos annak megelőzése. A kutatásban részt vevő Janice F. Bell és Frederick J. Zimmerman a kutatást úgy összegezte, hogy mivel az alvás időtartama módosítható és befolyásolható tényező, ezért nagyon fontos eszköz az elhízás megelőzésében és kezelésében. Hogy miért van hatással az alvásidő a testsúlyra, arra egyszerű a válasz. A kevés alvás hormonváltozást idéz elő a szervezetben, ami erős vágyat okozhat az egészségtelen ételek iránt. A kutatók azt is hozzátették, hogy a fáradt, kialvatlan gyerekeknek kevesebb kedvük van játszani és megmozdulni, ami szintén a testsúly növekedéséhez vezethet.

(Forrás: Sleep-Deprived Toddlers Tend Toward Obesity, angolból fordította T. B.)