A szénanátha elterjedéséről

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges (azaz nem allergiás) egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az allergiás rhinitis, azaz a szénanátha a Föld minden országában, változó mértékben ugyan, de nagyon elterjedt, és a betegek száma évről-évre drasztikusan nő.

Keresztallergia táblázatA tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek lehetnek például virágok pollenei. Hazánkban mintegy 200 olyan faj honos, amelyek elhúzódó virágzásuk, szél útján történő terjedésük miatt kiemelt jelentőségűek az allergének között. Ezekkel a fajtákkal – amelyek mind-mind a pollenallergia fő kiváltói – egy kirándulás alkalmával éppúgy találkozhatunk, mint szűkebb környezetünkben.

A parlagfűre például a magyar lakosság körülbelül 50%-a érzékeny, ami messze a legmagasabb arány a vizsgált európai államok között. Bár az érzékenység nem jelenti azt, hogy minden második ember allergiás is a parlagfűre Magyarországon, ám mivel az allergiás megbetegedés első lépcsője az érzékennyé válás, nagy az esélye az allergia kialakulásának is.

A szénanátha lelki hatásai

A kezeletlen szénanátha szenvedő áldozataival minden nap találkozhatunk: rokonaink, barátaink, munkatársaink napról-napra megszenvedik az év legszebb időszakait, a tavaszi és nyári hónapokat. Otthonukba zárkóznak, ingerlékenyek, magukba fordulnak, ugyanis az állandó ingerlés kifárasztja az idegrendszert, ami fáradékonysághoz, a koncentráció lanyhulásához vezet.

Mivel a beteg egyre kevesebbet tud pihenni, aludni, egyre inkább ingerlékeny és türelmetlen a környezetével szemben, amely jelentősen rontja az életminőséget és a teljesítményt. Később a tünetek szívóssága miatt egyre kilátástalanabbnak tűnik a betegség, ez pedig kedvetlenséget, beletörődést, depresszív hangulatot eredményezhet.

Mindezek mellett azonban fontos azt is megjegyezni, hogy maga az allergia és a tünetei, önmagukban is nagyon megterhelik a beteg idegrendszert, és komoly hatással vannak a hangulatra és az egész pszichés állapotra.

A keresztallergiáról

Az allergia megszüntetéséhez a táplálkozási szokások megváltoztatása önmagában nem elegendő, a kiegyensúlyozott táplálkozás azonban nagyon fontos. Allergiás betegeknél megfigyelhetjük, hogy panaszaik olyankor is megjelennek, amikor nem is találkoznak a tüneteket kiváltó allergénekkel, ennek oka lehet a keresztallergia, amelyet sokszor nagyon nehéz felismerni.

Keresztallergia esetében az allergénhez szerkezetileg hasonló anyag allergiás megbetegedést vált ki egy – másra allergiás – betegnél. A szervezet az allergén és a keresztallergiát kiváltó anyag kémiai szerkezetének hasonlósága miatt nem tud különbséget tenni közöttük, és ezért a keresztallergiát kiváltó anyag is kiváltja az allergiás tünetek jelentkezését. A keresztallergia tehát azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, „utánozni”, ami az allergiás tünetek megjelenéséhez vezethet.

Sok pollenérzékeny ember nem rendelkezik kellő információval a pollen-étel keresztallergiával kapcsolatban, nincs tisztában például azzal a veszéllyel sem, hogy keresztallergiás lehet különféle gyümölcsökre, zöldségfélékre és magvakra is. Leggyakrabban a görögdinnye-parlagfű keresztallergia fordul elő.

Ilyenkor a parlagfűre allergiás betegek görögdinnye evése közben vagy után szénanáthás panaszokról számolnak be. Az olyan nyári gyümölcsöket, amelyek elfogyasztása heves allergiás reakciókat válthat ki, az arra érzékenyeknek érdemes kihagyniuk az étrendjükből, vagy amennyiben lehetséges, ezeket az ételeket főzve, párolva fogyasszák a betegek – ugyanis a fehérje természetű allergének hőre lebomlanak.

Sportolni allergiával

Tavasztól őszig mindenki jobban vágyik arra, hogy több időt töltsön a szabadban. Ilyenkor lehetőségünk nyílik, hogy kiránduljunk, szabadtéri programokra járjunk, kertészkedjünk vagy éppen egy jót sétáljunk a közeli parkban. A szénanáthás betegeknek azonban át kell gondolniuk, hogy mikor, hol és milyen programot szervezhetnek.

A pollenre érzékenyek lehetőleg ne menjenek erősen pollen-szennyezett helyekre, és ne utazzanak el magas pollen koncentráció esetén. Érdemes rendszeresen figyelni a pollenjelentéseket, pollennaptárakat. Sokan nem tudják, de a rendszeresen végzett testmozgás már önmagában is jelentős szerepet játszik az immunrendszer megerősödésében, és védettséget biztosíthat a betegségekkel szemben.

Sportolás közben endorfinok (örömhormonok) szabadulnak fel szervezetünkben, amely szintén kedvező hatással van immunrendszerünkre, és sokat javulhat közérzetünk is. A szabadtéri sportok esetében természetesen nem mindegy, melyik növény virágzik éppen, kültéri sportolás esetén még akár a növények is okozhatnak kellemetlen panaszokat. Szénanáthás betegeknek javasolt elkerülni a mezők, rétek közelében a sportolást.

Kezelési módok

Az allergiás tünetek csökkentésére manapság sokféle alternatív megoldás létezik. A zavaró tünetek kezelésével kapcsolatban ma már nagyon sokféle lehetőséggel találkozunk, ám érdemes körültekintőnek lenni, mielőtt elkezdjük a különböző eljárások, gyógymódok alkalmazását.

A szénanátha kezelésére a nemzetközi orvostársadalom által kidolgozott eljárás szerint, a betegség elleni atékony védekezés eszközei a tudományos alapokon kifejlesztett gyógyszerek.

Az allergiás betegek életminőségét javító, a tüneteket kezelő megfelelő készítmények, gyógymódok vagy a táplálkozási szokáson, életformán való változtatás nagyban csökkenthetik a kellemetlenségeket. A megfelelő öngyógyításhoz azonban kiemelt fontosságú a lakosság és az egészségügyi szakemberek edukációja, amely új feladatokat ró a betegellátási és információs rendszerre.

Ha szeretne még a szénanátháról olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hogyan csökkenthető megfelelő táplálkozással a szénanátha?