A gyermekek székrekedése

Csecsemőkorban már megfigyelhettük, hogy az anyatejjel táplált gyermekek esetleg nem minden nap ürítenek székletet. Ez azonban megváltozik a vegyes táplálék bevezetésével. Nagyon gyakori, hogy egy új élelmiszer adása szoruláshoz, vagy akár lazább széklet ürítéséhez vezethet kisded korban is. Ha a gyermeknek nincsen rendszeresen, jól formált, nem túl kemény széklete, és főként, ha a székletürítés gondot okoz neki, hasfájás kíséri, és ez tartósan fennáll, akkor már székrekedésről beszélhetünk.

Okok

Sokszor pszichés ok áll a háttérben, de a táplálás hibája is előfordulhat: túl sok fehérjét és kevés rostot fogyaszt a gyermek, és folyadékfogyasztása sem elegendő.

Éhező gyerekeknél is jelentkezhet, kialakulhat alacsony gyomorsav elválasztás, a végbél környéki elváltozások (bőrgyulladás, kis repedések, tályog) következtében, vagy túl sok D- vitamin miatt. Különböző belső elválasztású mirigy betegségek (pajzsmirigy alulműködése, mellékpajzsmirigy túlműködése, mellékvese betegsége), veleszületett megacolon (veleszületetten tág vastagbél), a bél szűkülete (veleszületett és műtét, vagy gyulladás miatt kialakult), fejlődési rendellenességek, a központi idegrendszer betegségei, a kismedencében lévő elváltozások, anyagcsere betegségek (porfíria) is okozhatják.

Tünetek

A gyermeknek nincsen minden nap széklete, a széklet kemény, nehezen tud üríteni a kicsi. Néha nyálkás lehet a széklet, kidudorodó aranyérrel, vagy végbélrepedéssel. A fájdalom miatt már le sem ül a WC-re.

Mit tehet a szülő?
Folytatás: parentia.hu