A kalciumra is igaz: a több nem biztos, hogy jobb

Csontjaink egészsége szempontjából elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot vigyünk be a szervezetünkbe. Itt is érvényesül azonban a „több nem biztos, hogy jobb” elv, ugyanis a szükségesnél több kalcium nem jár további jótékony hatással – mutatták ki kutatók.

Kalciumban gazdag ételekAz életkor előrehaladtával a csontok kezdik elveszíteni legfontosabb építőelemüket, a kalciumot. Ez pedig a törés és a csontritkulás nagyobb veszélyének teszi ki az embereket, főként a nőket. A károsodások megelőzése érdekében a kevés kalciumot fogyasztó nőknek növelniük kell bevitelüket, hogy elkerüljék a csontritkulás okozta csonttöréseket, ezzel szemben a megfelelő kalciumbevitelt biztosító nőknek nincs szükségük erre.

„A napi 700 mg-nál kevesebb kalciumbevitel a törés és a csontritkulás megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe, a magasabb kalciumbevitel azonban nem csökkentette nagyobb mértékben a kockázatot a kísérletben részt vevő svéd nők körében” – számolt be a BMJ szakfolyóirat május 24-i számában megjelent tanulmányt vezető Eva Warensjo, az Uppsalai Egyetem kutatója.

A kísérlet során a kutatók 61 433 svéd nő adatait elemezték, akik 1914 és 1948 között születtek, és a Svéd Mammográfiai Tanulmányban vettek részt 1987-ben. A 19 éves utánkövetés során az derült ki, hogy a napi 750 mg kalciumot fogyasztó nőkben volt a legalacsonyabb a csonttörés kockázata, viszont akik napi 750 mg-nál többet fogyasztottak, nem tapasztalták a törés és a csontritkulás kockázatának további csökkenését. Sőt, utóbbi esetben megnőtt a csípőcsonttörés esélye.

Az ajánlott napi kalciumbevitel kérdése nem egyértelmű, az egyes országokban különböző mennyiségeket javasolnak. Az Egyesült Államokban például napi 1200 mg-ot, Nagy-Britanniában napi 700 mg-ot, a skandináv országokban 800 mg-ot, Ausztráliában pedig 1300 mg-ot javasolnak a hatóságok. Magyarországon a 31-60 éves korosztálynak 1000, a 60 év felettieknek 1300 mg kalcium bevitelét ajánlják naponta.

(Forrás: Medipress)