Vérnyomáscsökkentés céklával

A statisztikák szerint a fejlett nyugati társadalmakban a felnőtt emberek 30%-a szenved a magas vérnyomástól, amit ha egyszer diagnosztizálnak, élete végéig gyógyszerek szedésére ítéli a beteget. Nem egyszerű dolog megtalálni a megfelelő vérnyomáscsökkentőt, amellett ezek szedése sokszor kellemetlen közérzettel jár – és akkor még a mellékhatásokról nem is beszéltünk.

CéklaléA híres angol Queen Mary’s William Harvey Kutatóintézetben Amrita Ahluwalia professzor vezetésével olyan jelentős felfedezésre jutottak, amellyel megváltoztathatják minden harmadik felnőtt ember életét.

Az Ahluwalia által vezetett csoport céklalevet adott egészséges embereknek, és megfigyelték a vérnyomásukban, valamint a keringési rendszerükben bekövetkező biokémiai változásokat. A jó hír az, hogy a céklalé nemcsak csökkenti a vérnyomást, hanem azt gyorsan is teszi. Három órával a céklalé fogyasztása után már érezhető ez a hatás, és 24 órán át fennmarad. A legjobb hír az egészben pedig talán az, hogy azoknál tapasztalták a jelentősebb csökkenést, akiknek magasabb volt a vérnyomása.

A kutatásban részt vevő Ben Benjamin professzor szerint ennek a jelenségnek valószínűleg a céklában lévő magas nitráttartalom az oka. A nitrátot szervezetünk előbb nitritté, majd azt nitrogén-monoxiddá alakítja, aminek jelentős szerepe van érfalak elernyedésének a szabályozásában, ezáltal a vérnyomás csökkentésében. A cékla a kutatás szerint ezen felül még védi is az érfalak belső „borítását”, és megakadályozza a vérrögök kialakulását.

A 60 éves angol David Kelsall saját tapasztalatairól számolt be. „Más problémából kifolyólag fordultam orvoshoz, amikor is kiderült, hogy magas a vérnyomásom. Már éppen el akartam kezdeni a vérnyomáscsökkentő szedését, amikor olvastam a céklalé vérnyomáscsökkentő hatásáról” – nyilatkozta. „Hetente három üveggel ittam meg, és négy hét múlva már kiegyensúlyozódott a vérnyomásom. Azóta eltelt egy pár hónap, a vérnyomásom normális, de a biztonság kedvéért továbbra is naponta iszom céklalevet. Lehet, hogy nem segít mindenkinek, de az biztos, hogy nekem segített.”

Napi 2,5 dl céklalé fogyasztása elegendő a vérnyomás kiegyensúlyozásához. A céklának ezentúl még számos jótékony élettani hatása van. Mindenképpen érdemes étrendünk részévé tenni.

(Forrás: Gyógyulás útjai)