Megjósolhatják a csonttörést a nők ráncai?

Mintha nem lenne elég kellemetlen maga a ránc, egy új tanulmány azt állítja, hogy minél ráncosabb egy nő a menopauza korai szakaszában, annál alacsonyabb a csontsűrűsége.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a ráncos bőr okozza a rosszabb csontegészséget, csupán azt, hogy a két tényező összefügg. Mivel azonban az alacsony csontsűrűség csonttörésekhez vezethet, a ránc és a csontsűrűség közötti összefüggés, amennyiben bizonyítást nyer, olyan költséghatékony módszer kidolgozásához vezethet, amellyel azonosítani lehet a csonttörés legnagyobb kockázatának kitett menopauzán átesett nőket.

„Azt feltételeztük, hogy mivel a bőr és a csont hasonló szöveti felépítéssel rendelkezik, a bőr fizikai jellemzői a változó korban lévő nők esetében összefüggésben áll a csontsűrűséggel és a csont minőségével” – számolt be a tanulmány vezető szerzője, Dr. Lubna Pal, a Yale Orvostudományi Egyetem kutatója. „Eredményeink pedig megegyeztek azzal, amit feltételeztünk.”

Pal és munkatársai hétfőn számoltak be a nyilvánosság előtt kutatásukról az Endokrin Társaság éves bostoni konferenciáján.

A szerzők rámutattak, hogy a lehetséges kapcsolat a csont és a bőr egészsége között azon alapulhat, hogy a kettőben van egy közös alkotóelem, a kollagén nevű fehérje. Az öregedéssel összefüggő kollagénváltozások pedig mind a ráncosodást, mind a csontminőség és -mennyiség szimultán csökkenését okozhatják.

A kutatók tanulmányukhoz 114 negyvenes éveik végén, ötvenes éveik elején járó nőt vizsgáltak. A résztvevők a tanulmány kezdete előtt legfeljebb három évvel léptek a változókorba, és egyikük sem vetette alá magát hormonkezelésnek és kozmetikai bőrkezeléseknek.

A vizsgálatok eredménye alapján a következő összefüggés derült ki: minél feszesebb a bőr az arcon és a homlokon, annál magasabb a csontsűrűség, viszont minél több a ránc, annál alacsonyabb a csontsűrűség. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor más, a csontsűrűséget befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, például az életkort és a testfelépítést.

(Forrás: Medipress)