E-cigaretta: nem csak forró levegő!

Néhány éve jelent meg a piacon az elektronikus cigaretta, ami a gyártók állítása szerint segít a leszokásban. Valóban csak forró levegőről van szó, vagy veszélyei is vannak az ártalmatlannak mondott álcigarettának?

Sok évvel ezelőtt, 1988-ban Amerikában kampány indult a passzív dohányzás visszaszorításáért. A dohánygyártó milliárdos, R. J. Reynolds ekkor határozta el, hogy piacra dob egy füstmentes cigarettát. A cég hihetetlen összeget, 325 millió dollárt áldozott az új termék, a Premier fejlesztésére – a várakozásokkal ellentétben a fogadtatás negatív volt. Sem a dohányosok, sem az egészségügyi szervezetek körében nem aratott nagy sikert, Reynoldsék azonban nem adták fel: 1996-ban 125 millió dollárt költöttek egy új termék, az Eclipse fejlesztésére, ami ugyancsak hatalmasat bukott.

Mi az az e-cigaretta?

A legtöbben az elektronikus cigarettát e-cigarettakánt ismerik, amit Reynolds ötletei alapján egy kínai cég dobott piacra 2004-ben és kezdte el forgalmazni Európában is. Bár 1986-ban nem ért el nagy sikert a füstmentes dohányáru, manapság egyre többen választják: egy 2009-es felmérés szerint összesen 300 000-en használták. Az elektronikus cigaretta különböző dohánytermékek (cigaretta, pipa vagy szivar) alternatívájaként szolgál és akkumulátorral működik. Bár nem füstöl, mégis olyan, akár egy hagyományos cigaretta: tartalmaz nikotint, és egyes vizsgálatok szerint nincs benne olyan káros anyag, mint a szén-monoxid, nitrogén-dioxid, hidrogén-cianid, sav, arzén, ólom, higany – nem beszélve arról, hogy a nemdohányzókat megkíméli a passzív dohányzástól. De valóban csak forró levegőről van szó? Mennyire káros a szervezetre az elektromos dohányáru?

Káros anyagok

A füstmentes cigaretta kitalálói elsősorban azzal érveltek termékük mellett, hogy szívása közben nem termel füstöt, tehát kíméli a passzív dohányosokat, és nem tartalmazza a dohányban lévő 70, rákot okozó és egészségtelen összetevőt. Igen ám, de attól még, hogy a dohányos nem füstölög, veszélyezteti saját egészségét. Az elektronikus cigaretta patronja aromát, nikotint és vizet tartalmaz, melyeket glicerinben és propilén-glikolban oldanak fel. Ez az anyag egy petróleumszármazék, és fagyálló szerként használják az iparban.Majdnem, mint az igazi...

Út a leszokáshoz?

Sok dohányos úgy gondolja, hogy az elektronikus cigaretta segítségével könnyedén le fog tudni szokni a dohányzásról és megszabadulhat függőségétől. Ez több szempontból sem lehetséges. Egyrészt azért nem, mert az e-cigaretta ugyanúgy tartalmaz nikotint, mint a hagyományos, másrészt pedig a benne lévő aromáknak (alma, csokoládé stb.) köszönhetően a fiatalok körében nagyon is népszerű és vonzó. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pár évvel ezelőtt kijelentette, nem támogatja az e-cigaretta, mint a dohányzásról való leszokást támogató eszköz legális forgalmazását, mivel annak használatát nem találják biztonságosnak. Szerintük ugyanis még egyetlen komoly tanulmány sem támasztotta alá a termék megbízhatóságát és hatásosságát a leszokásban. (Magyarországon 2008-ban betiltották az e-cigaretta forgalmazását – a szerk.)

Mellékhatások

Azt, hogy az e-cigaretta mennyire nem egészséges, bizonyítják a használata során felmerülő mellékhatások is. A füstmentes dohányosok sokszor fejfájásra és szédülésre panaszkodnak, ezért több országban egyszerűen betiltották a termék forgalmazását. A tiltás ellenére egyre több dohányos kezdi el használni a terméket, mit sem sejtve arról, milyen veszélynek teszik ki szervezetüket.

(Forrás: gesundheit.de, németről fordította: T. B.)