Nem szenilis, csak gyógyszert szed

Az orvosa észrevette, hogy szellemileg hanyatlik, tehát rendelt egy másik gyógyszert is, ami korrigálni hivatott, hogy az előzőtől szenilis lett. Ezt az abszurd helyzetet fedezték föl vizsgálódásaik során francia kutatók.

Az enyhe fokú szellemi hanyatlást az idős embereknél általában a demencia (öregkori elbutulás) első jelének tekintik. Az enyhe fokú szellemi hanyatlásnak vannak azonban olyan esetei, amelyeket nem követ az elbutulás kifejlődése még öt vagy tíz év múlva sem… A folyamat ugyanis nem az idegrendszer leépülésével kapcsolatos, hanem inkább bizonyos gyógyszerek szedésével – állapították meg a kutatók. Kísérleti és klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy ha antikolinerg hatású (az acetilkolin termelődését vagy hatását gátló) gyógyszert kapott a beteg, a kognitív (szellemi, tanulási, beszéd, tájékozódási) teljesítménye romlott.

Gyógyszerektől lassuló emlékezet

Egy antikolinerg szer, 0.4 mg scopolamin beadása után fiatal felnőttek is olyan teljesítményt nyújtottak, amilyen az idős kori szellemi hanyatlásra jellemző: gyengébb figyelem, lassabban működő emlékezet, a megértés és nyelvi kifejezés képességének gyengülése. Az idős emberek pedig általában többféle gyógyszert is szednek, és sok, gyakran felírt gyógyszernek van antikolinerg hatása.

Ilyenek például bizonyos hányinger elleni, tengeribetegség elleni szerek, asztmás rohamot kezelő hörgőtágítók, görcsoldók, szívritmuszavar elleni szerek, antihisztaminok (allergia kezelésére), fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni szerek, a fekély elleni gyógyszerek, depresszió elleni szerek – az összeset képtelenség felsorolni.

Ráadásul az öregedő agy számára az antikolinerg szerek mérgezőbbek, mint a fiatal agy számára. Ennek több oka is van:

  • a vér-agy gát átjárhatósága a korral megnövekszik,
  • lelassul az anyagcsere és a gyógyszer kiürülése,
  • az idősek többféle gyógyszert szednek, amelyek együttes hatását nehéz kiszámítani.

Idős, de nem szenilisA mérgezettség jelei

Az Egyesült Államokban egy öregek otthonában végeztek felmérést az ott lakók gyógyszerszedési szokásairól. Ebben az intézményben az öregek 30%-a több mint 2 antikolinerg gyógyszert szedett egyidejűleg – 5%-uk pedig több mint 5-öt! A becslések szerint a lakosság több mint fele használ valamilyen antikolinerg gyógyszert.

Az antikolinerg (acetilkolin hatását gátló) gyógyszerek okozta hatás szerencsére visszafordítható: mihelyt kiürül a szervezetből, helyreáll a normális működés. A 60 év felettieknél azonban erre kevés az esély., hiszen a gyógyszereket nem múló betegségekre, tünetekre, hanem általában krónikus betegségekre és állapotokra – és életük végéig szedik.

Milyen jelekből lehet tudni, hogy valaki antikolinerg mérgezettség hatása alatt áll? Például:

  • nehézségei vannak a mozgáskoordinációval,
  • száraz a torka és az orr nyálkahártyája,
  • gyors a szívverése,
  • romlik a látásélessége,
  • vizelet-visszatartási problémák, a bélmozgás lelassulása jellemző,
  • felületes légzés,
  • zavartság, dezorientáció,
  • romlik a rövidtávú memória,
  • nehézségei vannak a koncentrációval,
  • összefüggéstelen a beszéde.

Memóriajavítótól szenilisek?

Sajnos egyre több, antikolinerg vegyületből készült gyógyszer kapható recept nélkül, így nagy a kockázata a hasonló mérgezéseknek. Egy hosszútávú vizsgálat, amely 60 év felettiek kognitív képességeinek hanyatlását vizsgálta Dél-Franciaország 63 háziorvosi körzetében, két éven keresztül követte 372 – a vizsgálat indulásakor teljesen ép szellemi képességű, 60 évnél idősebb ember állapotát – és gyógyszerszedési szokásait. (Beleértve a receptre és a recept nélkül vásárolt gyógyszereket.) Standard számítógépes tesztekkel vizsgálták évente a memóriájukat, a beszédkészségüket (megnevezés, megértés, folyamatosság), a fókuszált és a megosztott figyelemre való képességüket, tér- és időérzékelő képességüket.

Az eredményekről leválasztották az olyan lehetséges egyéb betegségeket, amelyek szintén vezethetnek szellemi hanyatláshoz, és arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az enyhe fokú szellemi hanyatlás jellemző oka az antikolinerg gyógyszerek szedése volt. A 60 év fölötti rendszeres gyógyszerszedők 80%-a ennek köszönhette a kognitív képességeinek (emlékezés, koncentrálás, tanulás, beszéd és beszédértés, figyelem, tájékozódás) romlását – a gyógyszereinek…

Ez olyan mellékhatás, amely megakadályozza az agy és a központi idegrendszer normális működését. Ezért ír föl az egyébként szellemi képességeinek birtokában lévő embernek egy újabb – memóriajavító – gyógyszert az orvos. A kiválasztott 63 dél-franciaországi orvosi körzetben a páciensek 10%-a vált szenilissé a gyógyszerszedéstől.

(Forrás: független.hu)