A higgadtság virága: cseresznyeszilva

Van, aki potyószilvának ismeri, van, aki kis ringlónak hívja és van egy olyan alternatív kiegészítő terápiás ágazat is, az eredeti Bach-virágterápia, amely cseresznyeszilvának, azaz a Higgadtság Virágának is nevezi! Ki ne ismerné azokat a középmagas/magas termetű fácskákat, melyeken több száz apró, sárga vagy rózsaszínes-lilás bogyó terem? Most ez az aktuális gyümölcsünk egyike.

Edward Bach angol orvos, kutató és spirituális lélekgyógyász nevéhez fűződik a Bach-virágterápia eredete és története, miszerint kb. 70 évvel ezelőtt ismerte fel és hozta létre ezt az egyszerű alapokra épülő, ám annál csodálatosabb és humánusabb lélekgyógyító-szíverősítő-érzelmi tisztító, alternatív kiegészítő terápiarendszert.

Nem is gondolnánk, hogy a virágzási időszakában, a cseresznyeszilva virágaiból készített eszencia mennyi lelki eredetű problémánkat képes orvosolni és megszüntetni. Ne menjünk el mellette!Apró gyümölcs, de hasznos

A cseresznyeszilva hófehér vagy halvány rózsaszínes szirmai, de a gyümölcs húsa is olyan értékes és különleges, magasabb rezgéseket és információkat tartalmaz, amelyek – mint a Bach-virágterápia összes növénye – az érzelmi területekre és közvetlenül a lelki szintre hatnak. Különlegessége a félelemoldás azon fajtája, amikor az embert egyfajta pszichés túlfeszítettség jellemzi, belül forrong, mint egy kitörésre váló vulkán. Akár attól is tart az illető, hogy nem tudja kontroll alatt tartani a belső, régóta felhalmozódott és érlelődött érzéseit és olyat cselekszik, amit nemcsak hogy később megbán, hanem még komoly baja is származik belőle. Előfordulhat félelem a józan ész elvesztésétől, attól, hogy másban vagy akár magában kárt tesz, félelem az önuralom feladásától és meg nem tartásától.

Ebben a nehéz érzelmi állapotban az ember nem szívesen beszél másoknak a gondjairól, a belső vívódásairól, az elkeseredettségéről, a tehetetlenségéről és a jelen lévő sokszor alaptalan és irracionális jellegű vissza-visszatérő félelmeiről.

Figyelmeztető jelek

Íme, néhány ismérv Bach doktor szerint, hogy mikor és kinek lenne szüksége erre az eszenciára:

  • A probléma gyökere az, hogy az ember nem képes megélni az érzelmeit és az érzelmekből fakadó indulatokat, értetlenségeket elfojtja magában
  • A növekvő belső nyomás általában robbanásszerűen ki is szokott törni, csak sokszor nem a megfelelő helyen és időben
  • Az ember úgy véli, hogy nagyfokú kontrollra és önmegfigyelésre van szüksége, mert ha utat enged a felgyülemlett – elfojtott (negatív) – érzéseinek, akkor olyan dolgokat is megtenne, amilyeneket normális körülmények között sohasem
  • Erőltetett nyugalom, félelem az önuralom elvesztésétől való félelem
  • Feszültség, merevség, görcsösség, mély elkeseredettség pillanatai, dühkitörések, kétségbeesettség, pattanásig feszülő idegek
  • Félelem a teljes összeomlástól, az őrülettől és attól, hogy kárt tesz valakiben, valamiben
  • Pánik, hisztéria, túlfeszített idegrendszer– Öngyilkossági gondolatok, hisztérikus, agresszív állapotok
  • Idegesség, nyugtalanság, idegi kimerültség, remegések, rángások, rángatózások, erős görcsök bárhol a testen, testben.

Ezenciában, frissen, befőttnek, lekvárnak

Az igazi megoldás a feszültséget és a félelmeket kiváltó ok megszüntetése vagy az eszencia alkalmazásával, vagy akár egy huzamosabb ideig tartó kúrával, vagyis a cseresznyeszilva rendszeres evésével és használatával érhető el.

Nemcsak frissen érdemes fogyasztani a gyümölcsöt, hanem a belőle készült szószok, töltelékek, lekvárok és befőttek is nagyon hatékonyak és hatásosak az érzelmeink kiegyensúlyozott működéséhez, az egészséges külső-belső értékrendek felismeréséhez, az életünk lelki oldalának harmonizálásához, vagyis a környezeti hatások optimális befogadásához, feldolgozásához és megéléséhez. Saját bőrünkön lesz érezhető a változás, hiszen a félelmek többsége a személyiségünkből ered, melynek testi szintű székhelye és otthona elsődlegesen a napfonat csakra.

A sárga színű potyószilva nemcsak hogy jókedvvel, örömmel és bátorsággal tölt fel, már ahogy ránézünk is, hanem mindezeket a lelki potenciálokat természeténél fogva hozza elő belőlünk és aktiválja nálunk. Érdemes mindig odafigyelni a testünk jelzéseire, amikor egy-egy ételt vagy gyümölcsöt hirtelen vagy huzamosabb ideig megkívánunk és fogyasztunk, mert akkor abban olyan vitaminok, ásványi anyagok és információk vannak, amelyekre éppen szükségünk van a továbbhaladáshoz, a fejlődéshez, a feladataink ellátásához.

Mindenkinek kellemes töltekezést és szeretetteli gyógyulást kívánok!

Laczkó-Száraz Júlia
Bach-virágterápiás tanácsadó, kristálygyógyász
Tanácsadás