Sportos anya, egészségesebb baba

Azok a nők, akik a terhesség alatt rendszeresen mozogtak, általában visszavesznek sportolási szokásukból, mikor megtudják, hogy gyermeket várnak. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy várandósan mozogni inkább ártalmas, mint hasznos. Pedig a sportolás nincs semmiféle rossz hatással a pocakban növekvő életre, sőt!

A sportolás előnyei

Frank Nawroth professzor szerint, ha az anyuka egészséges és a terhesség zökkenőmentes, semmi akadálya nincs a rendszeres sportolásnak. Persze nem ész nélküli, megterhelő mozgásról van szó, bizonyos szabályokat be kell tartani. A német nőgyógyász a Baby und Familie című magazinban úgy nyilatkozott, hogy a sportos anyukák gyermekei ritkábban küzdenek túlsúllyal, jobban kezelik a stresszhelyzeteket és jobb az anyagcseréjük is.A jóga előnyös a mamának, a babának

Mivel a szülés hosszú és kimerítő, éppen ezért nem árt, ha az anya jó kondícióban van. Azok a kismamák, akik a kilenc hónap alatt rendszeresen sportoltak, sokkal könnyebben szültek, mint kevésbé mozgékony társaik. A mozgás emellett csökkenti a terhességi cukorbetegség és magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ráadásul véd a depresszió ellen is, valamint hozzájárul a jó közérzethez.

Mivel a rendszeres mozgás segít levezetni a felesleges energiát, az alvás is könnyebbé válik. Bár terhesség alatt nehéz megtalálni a megfelelő alváspozíciót, a sportolás elősegíti a mély és pihentető alvást.

Mit sportoljunk?

A kilenc hónap alatt ne kezdjünk el szörfölni, síelni, bokszolni vagy bungee jumpingolni, az extrém és veszélyesebb sportok kipróbálását inkább halasszuk későbbre. A túl nagy vízveszteséggel járó edzéstípusok, mint az aerobik, a spinning sem biztos, hogy a legjobb választás, kezdjünk el inkább úszni, biciklizni, kocogni vagy sétálni. Nagyon jó lehet a terhestorna és a jóga is, ezek a mozgásformák az első hónaptól egészen az utolsóig bátran végezhetők.

(Forrás: oe24.at, németből fordította: Sophie)