5 tévhit a cukorbetegek étrendjéről

Semmi kétség, a cukorbetegség kezelésének kitanulása majdnem felér egy új szakmával. A sok új információ hallatán nem is csoda, ha összezavarodunk egy kicsit. Különösen fontos lehet, hogy tisztában legyünk néhány alapelvvel, mert a diabétesz napjainkban már népbetegségnek számít. A következő tévhitektől azonban jobb minél hamarabb megszabadulni!

1. tévhit: Gyógyszerekkel bármit meg(t)ehetünk

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az előírt gyógyszerek beszedésén túl semmi egyebet nem kell tennünk az egészségünk érdekében. Pedig egészséges táplálkozás és aktív, mozgásban gazdag életmód nélkül nehezen lehet kordában tartani a vércukorértékeinket. A gyógyszereken túl étrendünkben, életvitelünkben meg kell találnunk azt az egyensúlyt, amihez vércukorszintünk folyamatos ellenőrzése is szükséges. Az értékek értelmezésében, tendenciák átlátásában sokat segít, ha naplót vezetünk az eredményekről.Ez legyen az alap

2.tévhit: A cukorbetegeknek speciális, diabetikus ételeket kell fogyasztaniuk

A cukorbetegek számára ajánlott egészséges étrend nem a diabetikus termékeken alapul, hanem sok szempontból hasonlít a mindenki számára ajánlott egészséges táplálkozáshoz: zsírokban (különösen telített- és transzzsírokban), sóban és cukorban szegény, ugyanakkor teljes kiőrlésű élelmiszerekben, sovány fehérjékben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag. Némely diabetikus élelmiszertől akár a vércukorszintünk is megemelkedhet, ráadásul lényegesen drágábbak a normál termékeknél.

3.tévhit: Csak a cukor emeli a vércukorszintet, avagy cukormentes termékeket bátran ehetünk

Gyakori tévhit, hogy csak a cukor és a cukros ételek, italok emelik a vércukorszintet. Ezzel szemben a valóság az, hogy emésztőrendszerünk a szénhidrátokat is cukorrá bontja le, így a szénhidrátok fogyasztása is vércukorszint emelő hatású. A cukormentes torták és sütemények nagyon népszerűek, pedig kalória-, zsír- és szénhidrát tartalmuk nem feltétlenül alacsony. Bevásárlásnál szenteljünk időt a címkék ellenőrzésének és választásunknál ne csak az élelmiszerek cukortartalmát, hanem szénhidrát tartalmukat is vegyük figyelembe.

4.tévhit: A cukorbetegek nem ehetnek kenyeret, krumplit és tésztaféléket

A tejtermékekkel is számoljunk!A keményítő tartalmú élelmiszerek, mint például a kenyér, tészták, rizs és gabonafélék a szervezet legfőbb energiaforrásai, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zsírban is szegények. Annak ellenére, hogy emelik a vércukorszintet, mindenkinek szüksége van szénhidrátokra, még a cukorbetegeknek is. A kulcs a mértékben rejlik, hogy tudjuk, az adott ételcsoportból mennyit szabad fogyasztanunk, hogy vércukorszintünk az optimális tartományban maradjon és súlyunkat se gyarapítsuk. Válasszunk például teljes kiőrlésű és rostban gazdag termékeket. Fontos tudni azt is, hogy szénhidrátokat nem csak a kenyér, a krumpli, a tészta és a gabonafélék tartalmaznak, hanem bizonyos zöldségfajták is, mint például a bab, a borsó, de a tejtermékekben és a gyümölcsökben is található szénhidrát.

5. tévhit: A zsír nem számít

Mivel a zsír nem emeli a vércukorszintet, azt gondolnánk, hogy erre nem is kell figyelnünk, pedig éppúgy probléma, mint a cukor. A zsírban nagyon sok kalória van, és ha mértéktelenül fogyasztjuk, súlygyarapodást okozhat. A telített zsírok és transzzsírok a koleszterinszintet is emelik és fokozzák a szívbetegségek kockázatát is.

(Forrás: www.egeszsegnaplo.hu)