A mobiltelefonok ártanak a szemnek?

A számítógépek monitorja, mobiltelefonok és egyéb hasonló kézi eszközök kisméretű kijelzői ártalmasak lehetnek, ugyanis az állandó fókuszálás miatt gyorsan elfárad a szemünk. A szemünk eredetileg úgy lett „megtervezve”, hogy mind közelre, mind távolra egyformán jól tudjunk látni, az antropológiai megközelítés szerint így egyformán jól tudjuk érzékelni a távolból érkező ragadozót, és a közelben lévő zsákmányt.

A mobiltelefonok ártanak a szemnek?Az amerikai Munkahelyi Biztonsági és Egészségügy Nemzeti Intézet felmérése szerint a naponta legalább három órát számítógép előtt töltő emberek mintegy 90%-át érinti a krónikus szemfáradtság. A legtöbb szemorvos egyetért abban, hogy a zárt térben, mesterséges fények között, és számítógép előtt eltöltött sok idő mind nagymértékben hozzájárulnak a miópia, közismertebb néven a rövidlátás kialakulásához.

Csak az Egyesült Államok területén több mint 175 millió ember visel szemüveget, vagy kontaktlencsét, világszerte viszont csaknem 4 milliárd ember, a teljes népesség körülbelül 65%-a szorul látásjavításra.

Mégis hogyan lehet elkerülni a mai modern környezetben élő ember számára, hogy ne ártson a szemének. A következő tanácsok betartásával sokat tehetünk a krónikus szemfáradtság ellen:

  • Felpillantás nélkül ne nézzük huzamosabb ideig a monitort, vagy a mobiltelefon kijelzőjét. Ha időnként felnézünk a képernyőről, hagyjunk egy kis időt, hogy fókuszálni tudjunk a távolban lévő dolgokra, ettől a szemünk fókuszáló rendszere egy kicsit ki tudja pihenni magát, ami javítja vizuális komfortot és a látás teljesítményét.
  • A szemfáradtság elkerülése végett 30-45 percenként tartsunk szünetet az olvasásban, és álljunk fel a székből. Váltogassuk a fókuszt a közeli és a távoli tárgyak között, eközben figyeljünk a légzésünkre is.
  • Hagyjunk egy kis időt, hogy a szemünk pihenni tudjon, ezért vegyük le a szemüveget, illetve vegyük ki a kontaktlencséket, ha épp nincs rájuk szükségünk.