Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Együnk szilvát!

Ezekben a hetekben az egyik legjobb dolog a szilva: nemcsak finom íze miatt szeretjük, hanem pozitív hatásai miatt is: tele van vitaminokkal, hasznos ásványi anyagokkal, ráadásul még szorulás ellen is hatásos. Mielőtt azonban megennénk egy vödörnyi szilvát, vegyük figyelembe, hogy nincs még egy olyan gyümölcs, amiben ennyi gyümölcscukor lenne, emiatt pedig kalóriatartalma is igen magas.

Értékes anyagok

Mint a legtöbb gyümölcsben, a szilvában is nagyon sok víz van. Emellett a gyümölcs 10,2 százaléka szénhidrát, 0,6 százaléka fehérje, 0,2 százaléka zsír és 1,6 százaléka ballasztanyag. Kevesen tudják, hogy ebben a kékes-lilás gyümölcsben olyan ásványi anyagok vannak, mint a vas, a magnézium, a kalcium és a cink, valamint A-, C-, B- és E-vitaminokban is gazdag. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a szilva gyorsan megdobja a szervezet energiaszintjét, emellett azonban kalóriatartalma is nagyon magas – 100 gramm szilvában például 62 kalória van.Jóízű, egészséges

Antioxidáns, emésztést segítő hatás

A szilvában található bőséges antioxidáns hatástalanítja a szervezetünket károsító szabad gyököket és ezáltal védelmet nyújt a daganatos betegségek és a magas vérnyomás kialakulásával szemben. A számtalan szilvafajta közül különösen a sárga színű tartalmaz sok antioxidánst, ez azonban magas savtartalma miatt kevésbé közkedvelt a lila színűvel szemben.

A szilvát nemcsak magas vitamin- és ásványi anyagtartalma miatt szeretjük, hanem azért is, mert csodákat művel az emésztéssel. Azoknak, akik gyakran szenvednek a szorulás kellemetlen tüneteitől, ez a gyümölcs nagyon sokat tud segíteni. Miért? Mert magas rosttartalma miatt megköti a vizet a székletben és így lazítja, puhítja az állagát. Másrészt pedig a korábban már említett magas cukortartalom is képes hashajtó hatásra – mindannyian tudjuk, hogy tejjel kombinálva a szorult helyzet pár perc alatt megoldódik…

Tudta?
Európában Románia, Németország és Bulgária után hazánk a negyedik legnagyobb szilvatermelő ország.
Nem csak kék színű szilva terem: van sárga, vörös, zöld és lila is.
Gazdag bórtartalma miatt csontunk egészségéért is sokat tehetünk, ha szilvát fogyasztunk.

(Fordította: Sophie)