Nyomd el a cigit!

A legtöbb dohányos bizonyára végiggondolta már, mennyi pénzt spórolna meg, ha felhagyna káros szokásával, de vajon belegondolt-e már bárki is abba, világviszonylatban milyen kihatása lenne annak, ha jelentős mértékben csökkene a nikotinfüggők száma. És itt nem csupán a megtakarított pénzről van szó, hanem saját és szeretteink életének megóvásáról, hiszen az Amerikai Szív Szövetség adatai alapján a dohányzás a legfőbb megelőzhető halálok.

Nyomd el a cigit!Valahányszor rágyújt valaki, vegyi anyagok ezrei kerülnek a testébe, köztük számos mérgező és rákkeltő anyag is. A dohányzás árt a szépségnek is, és bár a függőséget a nikotin okozza, a legnagyobb egészség- és szépségkárosító hatással azok a hidrokarbonátok bírnak, amiket a pöfékelés során szívunk magunkba.

A hidrokarbonátok gyulladásos reakciót indítanak be, melyek elpusztítják a véredények belső szigetelősejteit, és ezzel együtt azok nitrik-oxid termelő képességét is, ami pedig a férfiak erekciójához és a nők orgazmusához is nélkülözhetetlen.

Ha ez még nem volna elég, bőrünk is tudna mit mesélni a dohányzás következményeiről, hiszen a véráramlás veszélyeztetése révén az egészséges arcpír helyett bőrünk sárgás-szürkés színűvé válik és a szerkezete is megváltozik, mivel a dohányos szervezet kevesebb kollagént és elasztint termel. És akkor még nem is említettük a haj, a fogak és a körmök állagának romlását, melyet persze némi kozmetikával leplezhetünk, de a belső károkat – a tüdőt, a mellkast és a húgyhólyagot ért ártalmakat – nincs mivel helyreállítani. Mindez pedig nem csupán a dohányosokra van kihatással, hiszen aki négy órán keresztül egy dohányos közelében tartózkodik, azt ugyanolyan hatások érik, mintha ő maga elszívott volna egy cigarettát.

Szerencsére ma már számos módszer létezik, melyek segítségével le lehet szokni erről a káros szenvedélyről, így mindenkinek érdemes végiggondolnia, vajon megéri-e ennyi pénzt áldozni saját egészsége pusztítására.