Csökkentheti a bélgyulladást a gyömbér

Egy kisebb, előzetes tanulmány eredményei szerint a gyömbérgyökeret tartalmazó táplálékkiegészítők úgy tűnik, hogy enyhítik az emésztőrendszer gyulladásos folyamatait. Ez magában rejti a lehetőségét annak, hogy a szer csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét is. Több tanulmány szükséges még azonban, és a kutatók egyelőre nem javasolják, hogy mindenki rohamozza meg az üzleteket a készítményért, és nyakló nélkül tömjék magukba azt.

Csökkentheti a bélgyulladást a gyömbér„Aki gyömbérrel szeretné színesíteni étrendjét az egészséges életmód jegyében, az jól teszi. Egyelőre viszont még nem lehet következtetéseket levonni meghatározott pozitív hatásaival kapcsolatban” – mondta a tanulmány vezetője, Suzanna M. Zick, a Michigani Egyetem kórházának adjunktusa. Munkája a Cancer Prevention Research című folyóiratban jelent meg.

A gyömbér egy gyógynövény, mely több kiegészítőben és ételben is megtalálható, az ázsiai konyha kifejezetten kedveli. A kutatók támogatják használatát hányinger és hányás esetén. A szakértők szerint valószínűleg teljesen biztonságos, bár egyeseknél enyhe mellékhatások jelentkezhetnek. Korábbi állatkísérletekből arra derült fény, hogy a gyömbér csökkentheti a gyulladást, de nem veszélyezteti a gyomor egészségét úgy, mint például az aszpirin. A tudósok kapcsolatba hozták az emésztőszervek krónikus gyulladását a vastagbélrákkal, vagyis a gyulladás csökkentésével visszaszorítható a daganat kialakulásának kockázata.

Az új kísérlethez Zick csapata 30 embernek adott találomra 2 gramm gyömbérgyökér-kivonatot tartalmazó tablettát, illetve placebot, hogy 28 napig minden nap szedjék. A kúra előtt és után is felmérték a résztvevők emésztőszerveinek gyulladásos folyamatait. A tabletták gyömbértartalma megfelelt 20 gramm nyers gyömbérgyökérnek. Ez valószínűleg jóval több annál, mint amit egy átlagos ember elfogyasztana.

Az eredmények szerint a gyömbértablettát szedő résztvevők gyulladásos folyamatai átlagosan 28 százalékkal csökkentek, a placebo-csoportnál viszont nem változtak. Amennyiben több forrásra sikerült szert tenni, a kutatók nagyobb léptékű kutatásba szeretnének kezdeni. Addig is Zick azzal a kitétellel javasolja a gyömbérfogyasztást, hogy nincs megingathatatlan bizonyíték a rákelőző hatására.