Csökkentik a hátfájást a jógaórák

A szakértő irányításával végzett jóga- vagy nyújtógyakorlatok sokkal eredményesebben csökkentik a mérsékelt hátfájást, mint az önmagunkon egyedül is elvégezhető praktikák. „A kezdők számára tartott jógatanfolyam vagy egy intenzív nyújtóedzés sokat segíthet a hátfájással küzdők kínjain. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akiknek olyan erős fájdalmaik vannak, hogy megmozdulni sem képesek” – mondta el a megfigyelés vezetője, Karen J. Sherman. Hozzátette, hogy a szervezett óra sokkal többet nyújthat, mint akármilyen kézikönyv.

Csökkentik a hátfájást a jógaórákSherman és kutatócsoportja 228 krónikus alsó hátfájással küszködő beteget figyelt meg 2007 és 2009 között, akik 60 százaléka szedett gyógyszert a panaszaira. Az alanyokat három részre osztották. Az első csoport tagjai jógaoktatáson vettek részt, a másodikéi nyújtógyakorlatokat végeztek egy szakember segítségével, mindannyian hetente egyszer 75 percen keresztül. A harmadik csoport tagjai egy önsegítő könyvet kaptak a témában.

A jógázók az úgynevezett „vinijóga”-technikát tanulták, amely légzőgyakorlatokat, relaxációt és néhány egyszerű pózt foglal magában. A nyújtógyakorlatokat végzők a főbb izomcsoportokat dolgoztatták meg, különös tekintettel a törzsre és a lábra. Ezen felül mindannyian kaptak egy videót, amely segítségével naponta 20 percet végezhették otthon egyedül a gyakorlatokat.

A fennmaradó csoport a Hátfájás kézikönyve című kiadvány alapján végzett egyszerű gyakorlatokat, és próbált meg változtatni az életformáján.

Minden résztvevőt meginterjúvoltak a megfigyelés alatt, a kutatás végén és három hónappal később. Úgy tapasztalták, hogy mindnyájuk panaszai enyhültek, ám a jógázók és a nyújtógyakorlatokat végzők jobb állapotba kerültek, mint az otthon gyakorlók. Kétszer annyian voltak köztük azok is, akiknek nem kellett többé gyógyszert szedniük.

Sherman felhívta rá a figyelmet, hogy nem mindegy, milyen tanfolyamot választunk. Főleg a nyújtásoknál fontos, hogy gyógytornász vezesse a foglalkozást, a hagyományos edzőtermi órák erre nem megfelelőek. Arra a felvetésre, hogy egy tanfolyam sokkal többe kerül, mint egy könyv, így felelt. „Úgy gondolom, megéri megtanulnunk a testünk működését. Egy idő után már magunk is végezhetjük otthon a gyakorlatokat.”

A tanulmány társszerzője, a portlandi Oregoni Orvosi- és Tudományegyetem professzora elmondta: a jóga csak egy lehetőség. Választhatjuk, hogy sétálunk, biciklizünk, vagy úszunk helyette, a lényeg, hogy élvezzük, mert akkor kevésbé vagyunk hajlamosak abbahagyni.