A karalábé: karcsúság, szebb bőr, jobb látás

Évtizedeken át sokan nem tudtak ránézni, még kevésbé a tányérjukon látni. Háborús időkben ugyanis túl gyakran került az asztalra ahhoz, hogy nemzedékek inkább rá se gondoljanak. A karalábé azonban napjainkban újra visszanyerte létjogosultságát, sőt kulináris csemegeként került vissza az európai konyhába.

Karcsúsító kövér gumó

A vastag gumó tulajdonképpen a sertések takarmánya volt, Németországban az első világháború alatt, 1916/1917 telén lépett elő fő táplálékká. Reggel, délben és este is megtöltötte az éhes gyomrot. A sütőben szárított, majd megdarált karalábé helyettesítette az őrölt kávét is. Nem csoda, ha a németek a következő évtizedekben nagy ívben elkerülték a karalábét. Szerencsére a gumó megélte a diadalmas visszatérést. Most a TV ínyencségeket főző szakácsai is azon vannak, hogy rehabilitálják a karalábét. A karalábé tehát visszatért, hiszen a fűszeres húsokhoz kiváló köret, de egytálételként vagy finom püréként is ott van az étlapokon.A rehabilitált kövér gumó

A növény magas szőlőcukor tartalma miatt tökéletes energiaszolgáltató. Húsában nagy mennyiségű kalcium, kálium, C-vitamin és mustárolaj van. Sok béta-karotint (az A-vitamin előanyagát) tartalmaz, ami gondoskodik az egészséges bőrről és erősíti a látást is. Fontos továbbá a nyálkahártya védelméhez és az anyagcseréhez is.

Noha a karalábé gömbölyű, fogyasztóit karcsún tartja, nagy víztartalma miatt ugyanis rendkívül kalóriaszegény. Így 100 gramm karalábé kalóriatartalma mindössze 35 kalória. A nagy víztartalom mellett 7,1 gramm szénhidrátot, 1,2 gramm fehérjét és mindössze 0,2 gramm zsírt tartalmaz.

Vásárlás, tárolás, fogyasztás

A legjobb, ha a bevásárlókosárba a kisebb darabok kerülnek. A nagyobb gumók szerkezete többnyire fás és kevéssé ízletes. A telt, sima héj annak a jele, hogy a karalábé friss. Meg kell nézni, hogy nincsenek-e a felületén féreg rágta lyukak. A karalábét éles késsel hámozzuk, mint az almát, és darabokra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk. Vastagságától függően ne főzzük 20 percnél tovább. Hűvös pincében a nyers karalábé több héten át tárolható.

A zsenge karalábé finom rágcsálnivaló, vékony hasábokra vágva adhatjuk mártogatósnak, lehet szeletekben kirántani, reszelve megsütni fasírozottnak, és persze tölthetjük darált hússal vagy zöldséggel is. Érdemes kipróbálni az alábbi receptet: a megtisztított, megmosott karalábét 1 cm-es kockákra vágjuk, picit sózzuk, vajon megpároljuk. Csirkemellet ízlés szerint fűszerezünk, grillen vagy serpenyőben hirtelen megsütünk. Kivajazott tűzálló tálba alulra tesszük a karalábét, ráhelyezzük a csirkét, meglocsoljuk főzőtejszínnel, és előmelegített sütőben néhány perc alatt átsütjük. A tetejére szórjunk reszelt sajtot!

(Németből fordította: Koncz László)