Súlyosbítja a szívrohamot a folyamatos nitroglicerin-adagolás

Az órákon át, folyamatosan adagolt, szívgyógyszerként alkalmazott nitroglicerin éppen ellentétes hatást válthat ki, és súlyosabbá teheti a későbbi szívrohamot, derült ki a Stanford Egyetem kutató által végzett tanulmányból, amelynek részleteit a Science Translational Medicine című tudományos folyóirat legutóbbi számában publikálták.

Súlyosbítja a szívrohamot a folyamatos nitroglicerin-adagolás„Olyan régóta alkalmazzák már a nitroglicerint a szívgyógyászat területén, hogy valójában soha nem esett át formális klinikai tesztelésen. A tanulmányunk arra hívja fel a figyelmet, hogy a kardiológusnak ideje alaposabban megvizsgálni a nitroglicerines kezelés valódi hatékonyságát” – mondta Daria Mochly-Rosen, a Stanford Egyetem vegyész és rendszerbiológiai professzora, a tanulmány szerzője.

Léteznek alternatív, véráramlást segítő gyógymódok a szívbetegségek kezelésében, mondta John Cooke professzor, a Stanford Egyetem kardiovaszkuláris gyógymódokért felelős specialistája, aki ugyan nem volt részese a kutatásnak, de folyamatosan konzultált a tudósokkal. „A nitroglicerin folyamatos adagolása akár tapaszok segítségével, akár intravénásan beadva kétségkívül csökkenti a fájdalmat, és jó hatással van a hemodinamikára – csökkenti a vérnyomást, és felgyorsítja a véráramlást a szívkoszorúérben” – tette hozzá Cooke professzor.

Mochly-Rosen szerint meglátása szerint azonban csak rövidebb időszakokra szabadna folyamatosan adagolni a nitroglicerint, és ajánlatos lenne egyéb alternatív kezelésekkel kombinálva alkalmazni annak érdekében, hogy a tüneteket megszüntessék, viszont továbbra is pozitív hatást gyakoroljanak a hemodinamikára. Az új tanulmányból az is kiderül, hogy a nitroglicerin által előidézett károsodást a Mochly-Rosen által felfedezett Alda-1 nevű enzim aktivátor egyidejű kezelésével lehet ellensúlyozni.