Ellenségeink a diétás ételek?

Egyes szakértők szerint a zsírpótlékok összezavarják a szervezetet azzal, hogy felkészítik testünket olyan kalóriák fogadására, amelyek soha nem érnek célba. Emiatt sokan ismét a hűtő felé fordulnak, hogy valami olyat egyenek, ami valóban csillapítja kalóriaéhségüket. „A kalóriaszegény és nullkalóriás ételpótlékokat sokan a fogyás elsődleges segédeszközének tekintik, de az igazság az, hogy szervezetünket nem olyan könnyű becsapni.”

„Ezek az ételek ízben teljesen azonosak a kalóriadús változatokkal, ez pedig összezavarhatja a szervezetünket” – nyilatkozta Susan Swithers, a Purdue Egyetem pszichológus professzora.

Az ízek általában felkészítik testünket a kalóriák fogadására, ami, a kalóriák hiányában teljesen összezavarodik és az étel beviteléért felelős mechanizmusok hibás működését válthatja ki. Ha szánk édes vagy zsíros ízt érez, jelez az emésztőrendszernek, ami felkészül az étel befogadására. „Az érzékelést nem szabad figyelmen kívül hagyni fogyókúra közben, hiszen a testünk egyetlen hatalmas rendszer szerint működik” – véli a kutató.

Swithers professzor és kollégái patkányokon végzett kísérleteik során jutottak a fenti következtetésre. A patkányok egy részét zsírban gazdag burgonyaszirommal etették 28 napig, a másik csoportnál pedig félidőben zsírszegény, de hasonló ízű sziromra váltottak. Négy héttel később a diétás chipsre váltó patkányok kövérebbek voltak és szervezetükben nagyobb volt a zsírszövetek aránya, mint azoknak a patkányoknak az esetében, amelyek csak zsíros burgonyaszirmot fogyasztottak.

„Bár a mostani kutatás során patkányokon végeztük a kísérletet, a végeredmény emberek esetében is hasonló lehet, ez pedig megkérdőjelezheti a fogyókúrás kalóriaszegény élelmiszerek létjogosultságát” – foglalta össze Terry Davidson professzor a Behavioural Neuroscience című szaklapban.

Swithers professzor szerint a diétás étrendre váltó patkányok az „élelmiszer bevitelét szabályozó tanult jelrendszer” összezavarása miatt híztak meg. A kutatás során természetesen nem vehették figyelembe a fogyókúrázó rágcsálók és emberek közti legnagyobb különbséget: a tudatosságot.