Tippek a karácsonyi gyomorrontás ellen

A karácsony az ajándékozás mellett a mértéktelen evésről is szól, ami bizony kikezdheti a gyomrunkat, rosszabb esetben akár gyomorrontáshoz is vezethet. Próbáljuk meg elkerülni, megelőzni a kellemetlenséget, ami beárnyékolhatja az ünnepet.

Nagy akaraterő kell ahhoz, hogy az ünnepi vacsorából ne kóstoljunk meg mindent. Pedig ha szeretnénk, hogy a gyomrunk is jól érezze magát, nem árt odafigyelni és elkerülni a gyomorrontást.

Ha még nincs bajSok lesz ez egyszerre

Lassan
Nagyon jól néz ki az ünnepi asztal, tele finomsággal. Mielőtt azonban nekiállnánk és mindent egymás után a tányérunkra pakolnánk, álljunk meg egy kicsit! Ne szedjünk elsőre mindenből a tányérra, elég, ha először csak kétfajta ételt kóstolunk meg. Tartsunk egy kis szünetet, és ha negyed óra, húsz perc múlva még mindig úgy érezzük, hogy fér belénk, akkor jöhet a következő fogás. Ne együk tele magunkat mindenfélével ész nélkül, mert azt a gyomrunk fogja megbánni.

Többször keveset
Ha nem tudunk egyszerre mindenből enni, nincs semmi baj. Kövessük a többször keveset elvet, és együnk inkább naponta ötször vagy hatszor, kis adagokat. Ezzel nem terheljük meg a gyomrunkat, és akár az összes fogást meg tudjuk kóstolni.

Ha már baj van

Gyomorkímélő tea
Ha úgy érezzük, hogy megterheltük a gyomrunkat, nyugtassuk meg egy kis teával. Készítsünk teát ánizsból, köményből, kamillából és édesköményből, ez segíti az emésztést és csökkenti a puffadást.Jobbat tesz a sós

Diéta
A gyomorrontás bizony nem vidám dolog: egyszerűbb esetben gyomor- és hasfájással, haspuffadással, émelygéssel jár, rosszabbik esetben hányással, hasmenéssel és szédüléssel. Ha már tapasztaljuk magunkon ezeket a tüneteket, az a legjobb, ha egy napig nem eszünk semmit, csak több liter folyadékot iszunk. Ha betartjuk a diétát és odafigyelünk magunkra, egy-két nap múlva túl leszünk a gyomorrontáson.

Sós ételek
Ha úgy érezzük, hogy a gyomrunk egy kicsit már megnyugodott, ne kezdjünk el rögtön zsíros és nehéz ételeket enni, hanem inkább maradjunk a ropinál, a keksznél. Ne felejtsünk el több liter vizet és teát meginni, nehogy kiszáradjunk!

(Forrás: helpster.de, németből fordította: Sophie)