Gyógyszermentesen feszültségeink ellen

Stressz, szorongás, depresszió, izzadt tenyér, zakatoló szív, álmatlanság… Manapság már a csapból is a stressz folyik. Akit nem érint (s bizony ilyen ember igen kevés van), annak már-már unalmas lehet. Akit érint, annak megkeseríti az életét. Hosszú távon pedig, mint egy ördögi kör, egyre rosszabb helyzetbe kerül a megtépázott lélek és az általa megbetegített test.

Mi a stressz?

Mai értelemben a stressz a folyamatos idegesség, feszültség, egy állandó, tartós válaszreakció a testet/lelket érő külső, negatív ingerekre. Mivel ez a test ellenálló képességét folyamatosan gyengíti, komoly egészségkárosodáshoz vezethet. A stressztől megóvni magunkat tehát nem divat kérdése…

Miért jó a stressz?

Amíg a stressz pusztán annyit jelent, hogy a vizsgánkon mindent kihozzunk magunkból, hogy a megfelelő helyzetben a legmegfelelőbben reagáljunk, addig a stressz egészséges doppingszer, és a javunkra válik.

Mikortól nem jó?

Tartósan fennálló stressz depressziót, állandó feszültséget, ingerlékenységet, agresszív megnyilvánulásokat, szorongást, pánikrohamokat, tartós soványságot vagy épp elhízást és még sok-sok mást okozhat, a lista hosszú… Ez mind-mind testünk válasza arra, hogy amit művelünk vele, nagyon nem jó!

Mit tesz a nyugati orvos?

A stressz kezelésekor mindenképpen elismeri a nyugati orvoslás is, hogy a lélek oldaláról (is) érdemes a problémát megközelíteni. A gond viszont összetett, igen szerteágazó, nehezen megfogható. Sok-sok megoldás létezik ma már: gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, csoportterápiák és egyéni kezelések… Kinek használnak, kinek nem.

Hogy segít a keleti orvos?

A Sárga Császár Belső Könyve Spirituális Tengely kötetében (mely könyv az akupunktúra belgyógyászati, több ezer éves alapműve, fordította Szarka Péter 3-1-2 meridián doktor, kiadta a Doktormadarak) ez áll a sérült Lélekről: „A bölcsek egészségüket úgy szerzik, hogy alkalmazkodnak a hideghez és a meleghez, kiegyenlítik az örömöt és a haragot, kiegyensúlyozott életet élnek, összhangba hozzák a Yint és a Yangot, szabályozzák a keménységet és a lágyságot. Ilyen módon képesek kivédeni az Ártó támadását és hosszú életűek lesznek. Az állandó félelem és aggódás árthat a Léleknek, a sérült Lélek az esszencia elvesztéséhez vezet. A túlzott bánat és szomorúság lemeríti az életerőt. A túl nagy öröm és boldogság könnyen szétszórja a Lelket. A túlzott aggódás és gyötrődés inaktiválja és pangásra készteti a Qi-t. A túlzott harag a Lélek és az elme károsodása miatt összezavarja az elmét és nehéz lesz meggyógyítani. A túlzott ijedtség és félelem szétszórja a Lelket és nehéz lesz újból összegyűjteni. A sérült Lélek oda vezet, hogy a beteg elveszti az önkontrollját, öntudata károsodik, károsodnak a belső szervek és az Égi Szellem…”

Masszázskombináció feszültségeink oldására…

Két testpont és egy fülterület masszázsával kisebb csodákra vagyunk képesek. Kiválóan kezelhetők és megszüntethetők az ideggyengeség, az álmatlanság, a szorongás, a depresszió, a hisztéria tünetei, jelentősen csökkenhetnek a lelki eredetű bőrkiütéses panaszok (atópiás ekcéma). A pontkombináció kiváló kiegészítése a magas vérnyomás kezelésnek, és jó eredmények érhetők el az epilepsziás panaszok területén is.

A Szívburok meridián 6-os pontja kiváló simaizom lazító hatású, az alkar belső oldalán, a csuklóredő alatt 3 ujjnyival található, az ott kitapintható két erőteljes ín között, mélyen. Kedveli az erőteljes masszázst, ha fáj is a kezelése, nem kell óvatoskodni. Masszírozzuk naponta kétszer 1-1 percig mindkét kezünkön.

A Szív meridián 7-es pontja, melyet a kínai Lélekkapunak (Shen Men) nevez. A kínai szerint a Lélek a testbe 2 ponton lép be, ezek a Shen Men pontok, melyből a másik a fülön található. A Szív-7-es szintén a kézfejen van, a csuklóredő kisujji végénél, a borsócsont alatti jól tapintható mélyedésben. Kezelése lecsendesíti a Lelket, nyugtatja a Szívet, tisztítja a teljes vezetéket. Masszírozzuk naponta kétszer 1-1 percig mindkét kezünkön.

A fül Shen Men területe a testünkön lévő második Lélek Kapu (Shen Men), melynek masszázsával lelki gondjaink által okozott testi panaszainkon enyhíthetünk. Fülünk gerincét egy porcos ív adja, mely felfele haladva Y-alakban kettéágazik. Az elágazás által befogott területet (ennek hivatalos elnevezése háromszögletű árok) masszírozva egész biztosan érinteni fogjuk a Shen Men zónáját is. Masszírozzuk naponta egyszer 1 percig, egyszerre csak az egyik fület érintve. Másnap a másik fülünket kezeljük, s ezt így változtassuk naponta. Aranyeresek a pontot ne masszírozzák!

A Doktormadarak saját betegeinek beszámolói, még több információ és érdekesség, valamint filmes oktató DVD a http://www.doktormadarak.hu/ weboldalon.

Rigó Katalin
3-1-2 meridián doktor, természetgyógyász, akupresszőr, kutatóbiológus