Újévi fogadalom: idén lefogyok!

Az újévi fogadalmak között előkelő helyen szerepel a fogyókúra, ám szakértők szerint a tartós fogyás elérése nem egyszerű dolog. Dr. Jessica Bartfield, a Gottlieb Memorial Kórház munkatársa úgy véli, a sikeres fogyáshoz nélkülözhetetlen a megfelelő motiváció és az alapvető életmódváltás, aminek megfelelő rögzülése nagyjából három hónapot vesz igénybe, és a legfontosabb, hogy a kezdeti kudarcok ellenére sem szabad feladni a célt.

Újévi fogadalom: idén lefogyok!Az Egyesült Államok Betegségellenőrző és Megelőző Központjának (CDC) felmérése alapján az amerikai fogyókúrázóknak mindössze húsz százaléka képes egy év elteltével is megtartani ideális súlyát. Hogy mi ne a maradék nyolcvan százalékba tartozzunk, dr. Bartfield az alábbi jótanácsokkal szolgál.

Először is, soha ne hagyjuk ki a reggelit, ugyanis, ha az ébredést követő egy órán belül fogyasztunk valamit, azzal húsz százalékkal fellendíthetjük szervezetünk metabolizmusát. Súlyunkat hetente egyszer ellenőrizzük, mert így azt is hamar észrevesszük, ha visszakúszna néhány leküzdött kiló. Naponta egy órát mozogjunk, amit nem muszáj edzőteremben végezni, megteszi a hólapátolás vagy a porszívózás is. A tévézést azonban próbáljuk heti tíz óra alá szorítani, így több időt nyerünk testmozgásra. Apró dolgokkal is sokat elérhetünk, parkoljunk a céltól messzebb az autónkkal, lift helyett válasszuk a lépcsőt, távirányító helyett váltsunk manuálisan csatornát, és az így végzett többletmozgást rögzítsük egy naplóban, ahova ugyanígy a bevitt kalóriamennyiséget is érdemes feljegyezni.

A fentiek mellett nagyon fontos, hogy világos, reális célt tűzzünk ki magunk elé, először érdemes azt elhatározni, hogy testsúlyunk tíz százalékától megszabadulunk, ám elhatározásunk mellett tartsunk is ki, és ne csak a hétköznapokon, hanem a hétvégeken is. Segítséget jelenthet, ha egy barát vagy akár egy szakember támogatását kérjük, akik arra is figyelmeztethetnek, ha netán eltérnénk a helyes úttól. A család támogatása is nagyon fontos, főleg, ha gyerekek fogyókúrájáról van szó, amelynek sikeréhez nélkülözhetetlen, hogy az egész család változtasson addigi életformáján és étkezési szokásain.