Wasabi: erős étel Japánból

Aki már evett egyszer szusit, ismeri a wasabit is, hiszen a zöld wasabi krémet többnyire együtt szolgálják fel a szusival. Ám legyünk résen a japán fűszer első próbájakor, mert a wasabi rendkívül erős. A chilivel szemben, amelynek a szájban, s különösen a nyelven van csípős íze, a wasabi csípőssége az orrot és a torkot ingerli. E ponton hasonlít a tormához, amiért a wasabit japán tormának is nevezik. Származásukat tekintve azonban nagyon messze állnak egymástól.

A wasabi (eutrema japonica) a keresztesvirágúak családjába tartozik. Japánban fűszerként használják, a gyökértörzs cápabőrrel bevont vágódeszkán történő szétdörzsölésével keletkezik a zöld krém. A wasabi íze nemcsak hagyományosan csípős, hanem enyhén édeskés is. A tormához és a mustárhoz hasonlóan az erőssége a gyökértörzsben lévő mustárolajra vezethető vissza. A wasabi mindkét mustárolajfélét tartalmazza. Erőssége azonban a tormával szemben hamarabb megszűnik, a mustárolajok oxidációja miatt már fél órával később jelentősen veszít erősségéből.

A wasabi hatása

A wasabi fogyasztása pozitívan hat az emésztésre, elősegíti és stabilizálja. Ezen kívül az erős mustárolaj gátolja a káros baktériumok elszaporodását, illetve megöli azokat. Ezért nevezik a mustárolajat növényi antibiotikumnak is. A baktériumok mellett elpusztítja a vírusokat, gombákat is, különösen hatékony a felső légutak és a húgyutak fertőzéseinek leküzdésében. Mondhatjuk tehát, hogy pozitív hatása van az immunrendszerre. Segíti a máj méregtelenítő szerepét is.

Mint a többi erős fűszert, a wasabit is csak mértékkel szabad fogyasztani. A gyomorpanaszokkal küszködők legyenek különösen óvatosak: az erős étel gyomorégést, gyomorfájdalmakat és hasmenést okozhat.Szusi és wasabi

Másik neve: zöld torma

A wasabi mindenekelőtt a tipikus japán ételek elkészítésében játszik jelentős szerepet: A szusi vagy a sashimi fogyasztása wasabi nélkül szinte elképzelhetetlen. Friss wasabit Japánon kívül nagyon nehéz beszerezni, ezért Európában csak tubusba zárt krémként, vagy vízhez adagolható porként kapható. Mivel a mustárolaj gyorsan oxidálódik, használat után a tubust jól le kell ismét zárni.

A wasabi vásárlásakor nagyon kell ügyelni rá, hogy e tubusos krémeket a valóságban gyakran tormából állítják elő, mert az lényegesen olcsóbb. Színező anyagokkal varázsolnak aztán a fehér tormából a zöld wasabikrémet…

Wasabi-recept

A hal és szusi mellett wasabival ízesíthetjük a földimogyorót, a rizst vagy a borsót. Ma már wasabi ízesítésű sajt is kapható. Finom köretként halételekhez alkalmas a wasabival ízesített krumplipüré: ehhez hámozzunk meg 80 dkg burgonyát és főzzük mintegy 20 percen át, majd készítsünk belőle pürét. Amíg a burgonya fő, keverjünk össze 1,5 dl tejet, 1,5 dl tejszínt és 3 dkg vajat. Főzzük fel és kevés sóval ízesítsük. Adjuk a keveréket a szétnyomkodott burgonyához, és az egészet keverjük jól el 3 evőkanál citromlével és egy evőkanál wasabikrémmel. Ezután a burgonyapüré még tetszés szerint fűszerezhető.

Aki szeretne a wasabival kísérletezni, gondoljon a rendkívül erős ízére. Különösen a kezdőknek kell arra ügyelni, hogy e fűszert csak csekély mennyiségben használják.

(Németből fordította: Koncz László)