Az életet megélni kell, nem túlélni!

Képes-e vajon korunk embere – s ha igen, milyen módon – fenntartani létezését a megváltozott, tönkretett környezeti és nehezülő társadalmi viszonyok között? Ez a kérdés egyre inkább, egyre sürgetőbben kerül előtérbe. A gyors fizikai leépülés, a váratlanul leromló egészség napjainkra már az egészen fiatalokat is érintő problémává vált.

„A természetet ne vádold, megtevé tisztét, te is tedd a tied.” (Milton)

Tapasztalatom szerint gyakori a bizonytalan eredetű fejfájás, a kóros szorongás, az alvás- és energiahiány, az állandósult fáradtság, túlhajszoltság, de az emésztéssel kapcsolatos rendellenességeket is az általánosan megromlott állapotok között tarthatjuk számon.

Sokan eljutnak annak felismerésig, hogy életmódjukon – egészségük érdekében – változtatniuk kell, de a tettek elmaradnak. Az okok között szerepel az idő és a kitartás hiánya, a változó műszak és munkarend, az egyéb elfoglaltságok. Van, ahol az életmód változtatásához kapcsolódó ismeret hiányzik, de az egymásnak ellentmondó ismeretek sokasága is zavaró annak, aki nem jártas ezekben a témákban. Lényeges szempont az anyagi feltételek kedvezőtlen alakulása is. Mai világunkban csak keveseknek adatik meg az anyagi feltételek figyelmen kívül hagyása, már ami az egészségesebb életvitelhez hozzásegíthet. Mégis, melyek azok a lépések, amelyeket megtehetünk önmagunkért a farsangi időszakban?A sok gyümölcs nem árthat

Hogyan méregtelenítsünk okosan?

Okosan, de ésszerűen és a helyes mértékletesség betartásával méregtelenítsünk. A drasztikus tisztító- vagy méregtelenítő kúrák erős hatásuk miatt legyengíthetik a szervezetet. A hirtelen felszabaduló méreganyagokat kiválasztó szerveink, elsősorban a májunk, vesénk nem tudja tolerálni, ezért kerüljük a drasztikus kúrákat. A gyógynövények keverékéből, elsősorban tea formájában végzett szervezettisztítás, méregtelenítés azért előnyös, mert fokozatosan vezeti ki a lerakódott méreganyagokat a szervezetből. A szakszerűen összeállított teakeverékek először a bélrendszer, majd a kiválasztó szervek méreganyagait távolítják el.

Nem árt, ha tudjuk azt is, milyen salakanyagoktól szabadulhatunk meg a tisztítás, méregtelenítés során. Bármely elfogyasztott étel, vitamin, táplálék, táplálékkiegészítő másképpen, vagy egyáltalán nem tud hasznosulni, beépülni egy salakanyagokkal erősen terhelt szervezetbe.

Időtartamát tekintve legalább 42 napos a gyógynövényi tisztító, méregtelenítő kúra, amely személyre, problémára szabottan, biztonsággal elkészíthető és alkalmazható.

A gyógynövényekkel történő tisztító-méregtelenítő folyamat szakaszai:

– Emésztőrendszerünk megerősítése, amelynek során a káros, allergizáló anyagok bevitelének csökkentését célozzuk. Ebben a szakaszban felkészítjük szervezetünket a tisztulás folyamatára. Fontos szerepet kaphatnak azok a gyógynövények, amelyek erősítik emésztőrendszerünket. Ilyenek lehetnek például: édeskömény, konyhakömény, ánizs, kapormag, gyömbér, csalán, menta, citromfű, cickafarkfű stb. Zöldségfélék közül: édesburgonya, édeskömény, paradicsom, zeller, sárgarépa, petrezselyem. Gyümölcsök: bogyósok (nem ez a szezonjuk, de jó tudni, hogy a szeder, málna, fekete ribizli semlegesít a méreganyagokat). Az ananász az emésztésünket segíti. A körte, a birsfélék, a szőlő és az alma allergiaellenes hatású antioxidánsokat, rostokat tartalmaz, de kedvezően befolyásolja a vércukorszintet is.

– Odafigyeléssel csökkenthetjük a testünket kívülről ért méreghatásokat (vegyi anyagok használatának kiiktatása, minimalizálása a háztartásban, tartósító- és konzerválószerek mellőzése, kozmetikumok közül a természetes szappanok, fogkrémek használata stb.).

– A fitoterápia módszereivel ebben a szakaszban a vastagbél méregtelenítése kap hangsúlyt. Ilyen gyógyhatású növény például a lenmag, mely omega-3 zsírsavat tartalmaz. A vírusok, baktériumok és gombák (candida) elszaporodása ellen a szenna, a fokhagyma, bíbor kasvirág, a csipkehús, a homoktövis használatával védekezhetünk, ezek ugyanakkor az immunrendszerünk erősítését is szolgálják. A felsorolt gyógynövényekkel, valamint további gyümölcsökkel (narancs, mandarin, banán, grapefruit, füge stb.) javíthatjuk a bélműködést, ezzel is serkentve a méreganyagok fokozott, rendszeres távozását. Hangsúlyt kap – a bélrendszeren kívül – a kiválasztó szervek, a tüdő és a nyirokrendszer tehermentesítése is.

Ezen a szakaszon túljutva a szervezet erősebb lesz, az immunrendszer is fokozott ellenállást mutat a betegségekkel szemben.Fogyasszunk gyógyteákat

Ételek, gyógynövények

Gyógynövények mellett a rostban gazdag ételek fogyasztása is javasolt: rizs, köles, hajdina, sárgarépa, kelkáposzta (az egyik legjobb antioxidáns), hagyma, zöld saláták, fokhagyma, fekete retek, cékla, alma, vörös áfonya stb. Javasolható a zöldárpa és búzafű leve, valamint az olajos magvak (dió, mogyoró, napraforgó mag, mandula, tökmag, mák) napi rendszerességgel történő fogyasztása).

A tisztító-méregtelenítő teák legfontosabb gyógynövényei a teljesség igénye nélkül: nyírfalevél, aranyvessző, hársfavirág, bodzavirág és -bogyó, kamilla, borsmenta, orbáncfű, sédkender, édeskömény, cickafarkfű, citromfű, borókabogyó, csalánlevél, lenmag, tarackgyökér, csipkehús, bazsalikom.

A kúra akkor érte el a célját, ha életenergiánk visszatér. Könnyebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat, immunrendszerünk ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben. A belső méregtelenítéssel párhuzamosan fokozatosan tisztítsuk meg lelkünket is az erős indulatoktól. Csendesítsük le háborgó érzelmeinket, hogy a testünk mellett a szellemi felszabadultság, lelki megtisztulás és belső egyensúly is bekövetkezhessen. Adjunk teret, helyet és időt magunknak arra, hogy ne csupán túléljünk, hanem megéljük az egészséget! Egészséges ember csak egészséges lélekkel képes küzdeni önmaga és mások életben maradásáért.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Tanácsadás