Az édesítőszerek élettani hatásai

A Coloradói és a Floridai Egyetem kutatói a két legelterjedtebb mesterséges édesítőszer szervezetre gyakorolt rövid- és hosszú távú hatásait vizsgálták meg, miután bebizonyosodott, hogy a túlzott fruktózbevitel magas vérnyomást, vesebetegséget és diabéteszt okozhat. A kutatás részleteit a Metabolism című tudományos szakfolyóirat legújabb számában publikálták.

Az édesítőszerek élettani hatásaiA kutatás vezetői, Dr. MyPhuong Le, a Coloradói Egyetem posztdoktori hallgatója és Dr. Julie Johnson, a Floridai Egyetem gyógyszerész professzora a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) és az asztali cukor (szacharóz) hatásait vették górcső alá.

A HFCS-ről és a szacharózról nagyon sokáig úgy tartották, hogy azonos hatással vannak az emberi szervezetre, azonban a kutatások során világossá vált, hogy a cukrok összetétele határozza meg, hogy mennyi fruktóz szívódik fel és kerül a vérkeringésbe, és ez az a tényező, amely egészségkárosodáshoz vezethet. A szacharóz 50% fruktózból és 50% glükózból tevődik össze, melyeket a diszacharidok (összetett szénhidrátok) tartanak össze. A HFCS ezzel szemben 55 százaléknyi szabad fruktóz és 45 százaléknyi szabad glükóz keverékéből áll. Látszólag a fruktózmennyiség eltérése váltja ki az édesítőszerek egészségkárosító hatásait.

A Floridai Egyetemen végzett kísérletben 40 önkéntes férfi és nő vett részt, akiket a kutatók 7 deciliter HFCS-sel, illetve cukorral édesített üdítőitalt kínáltak. Az alapos vizsgálatok alapján a kutatók a HFCS-sel édesített üdítőkben sokkal magasabb fruktózszintet mértek, mint a cukortartalmú italokban. A fruktóz többek között megnöveli a húgysav szintjét, ami hatással lehet a vérnyomás emelkedésére is.