Mandula – mértékkel

A pörkölt mandula illata elválaszthatatlan a téltől, a süteményektől. A pörkölt mandulában azonban – mint a mandulafélékben általában – sok a kalória és ezeket csak mértékkel szabad fogyasztani. Csekély mennyiségben a mandula kifejezetten egészséges, értékes alkotóelemei vannak, amelyek többek között csökkenthetik a szív és az érrendszer megbetegedéseinek kockázatát.

Mandula: kalóriabomba

Különbséget kell tenni az édes és a keserű mandula között. Aki ezek bármelyikét mértékkel fogyasztja, jót tesz az egészségének, ugyanis – mint más diófélék is – értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. Többek között kalcium, magnézium és kálium, valamint B- és E-vitamin is van benne, ráadásul nagy mennyiségű folsav is, ami különösen a terhes nőknek hasznos.

100 gramm mandula tápértéke 570 kalória, ezért igazi kalóriabombának is nevezik. Nem csoda, hiszen a mandula zsírtartalma 60%, emellett 19% fehérje, 15% rost, 6% víz és 2% szénhidrát van benne. A pörkölt mandula is nagy kalóriatartalmú, de az összetétele más, nagyrészt szénhidrátokat, vagyis cukrot tartalmaz.Nálunk is megterem

Az egészséges élvezet

A mértékkel fogyasztott mandula hosszú távon pozitív hatással van egészségünkre. A felsorolt összetevők mellett ugyanis sok esszenciális zsírsavat is kínál: ezt a szervezet nem képes maga előállítani és csak táplálékkal juttathatjuk be. A zsírsavak befolyásolják a haj, a bőr, a láb és a kéz körmeinek növekedését is. Szerepet játszanak az emésztésben is, és fontosak a szív és a vérkeringés tökéletes működésében. Aki naponta 20 gramm mandulát fogyaszt, felére csökkentheti a szív- és a vérkeringési betegségek kockázatát. A mandula csökkenti a koleszterinszintet is. Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeres mérsékletes fogyasztás szignifikáns az LDL-koleszterin csökkentésében.

A mandula jó a bőr számára

A mandula nemcsak finom, hanem alkalmas a bőr ápolására is. Ezért tartalmaznak a bőrápoló szerek mandulaolajat, amelynek legfontosabb összetevői a linolsav és palmitinsav. A palmitinsav védi a bőrt, míg a linolsav puhává és rugalmassá teszi. A mandulaolaj gondoskodik a bőr nedvességtartalmáról is.
Tipp: mandulafürdőhöz keverjen el 2 evőkanálnyi finomra őrölt mandulát 15 ml mandulaolajjal és 125 ml tejjel, majd öntse e keveréket a fürdővízbe.

Sütéshez és rágcsáláshoz

A mai mandula elnevezés főként az édesmandula-termést jelenti. Ezt egész évben Kaliforniából és a Földközi-tenger országaiból importáljuk. A keserűmandula-fa termése – amely nevét a cianidtartalom miatt kapta – nyersen fogyasztásra nem ajánlott. A likőripar aromaanyagok előállításához használja.

Francia finomság (készíthető mandulából, mogyoróból, dióból): Egyenlő mennyiségű őrölt mandulát, lisztet és kristálycukrot elkeverünk, és összeállítjuk egész tojással. Ne túl puha, épp csak kézzel alakítható „gyurmát” kapjunk. (100-100 g-nyi alapanyagokhoz 1 nagy vagy 2 kis tojás elég.) Formázzunk kis, 3-4 cm átmérőjű gombócokat, kissé lapítsuk el, a közepükbe nyomkodjunk egész mandulaszemeket. (Ezeket előbb forrázzuk le, és vegyük le a héjukat.) Előmelegített, nem túl meleg sütőbe tegyük, de ne süssük, csak szárítsuk. Ha a korongocskák barnulni kezdenek, kész!

(Németből fordította: Koncz László)