Még az aktív embereket is érinti az ünnepi hízás

A közhiedelemmel ellentétben, mely szerint a sokat mozgó emberek kevésbé hajlamosak a hízásra, egy új kutatás azt mutatja, hogy a kalóriát gyorsan és lassan égetők egyforma valószínűséggel szednek fel felesleges kilókat az édességekkel megspékelt ünnepi időszakokban. „Kutatásunk nem támasztja alá azt a feltételezést, hogy a testsúlyt szabályozza az, ha valaki nagyon aktív, sok testmozgást végez” – állítja a tanulmány vezető szerzője, Dale Schoeller, a Wisconsini Egyetem professzora. „Ez persze nem azt jelenti, hogy nem érdemes mozogni, mert rengeteg egészségügyi előnye van a fizikai aktivitásnak és a magas energiafelhasználásnak.”

Még az aktív embereket is érinti az ünnepi hízásSchoeller kutatócsoportja 443 középkorú, nagyrészt túlsúlyos férfi és nő adatait elemezte 1999 szeptembere és októbere, majd 2000 januárja és februárja folyamán. A kutatás kezdetén a szakértők a „duplán jelölt víz” módszerrel vizsgálták az energiafelhasználást, ami abból áll, hogy oxigén-izotópot és hidrogénadalékot tartalmazó vizet itatnak az alanyokkal, melyek némileg eltérnek a vízben normál esetben előforduló típustól. A kutatók a két hétben azt mérték, mennyi jelölt hidrogén és oxigén ment át a vizeleten keresztül, majd kiszámították, hogy a maradék jelölt oxigénből mennyit használtak fel kalóriaégetésre.

Az őszi mérések során az alanyok fizikai aktivitását is meghatározták. A kutatás végére a férfiak közel egy kilogrammot, a nők pedig valamivel több mint fél kilogrammot híztak, ami egy százalékos testsúlynövekedésnek felelt meg.

Az eredmények azt mutatták, hogy a naponta a legtöbb kalóriát elégető és a fizikailag legaktívabb személyek pontosan ugyanolyan valószínűséggel híztak, mint azok, akik kevesebb kalóriát használtak fel, illetve akik a legtöbb ülő foglalatosságot végezték. Az ünnepi lakomák és a sütemények valószínűleg őket is utolérték, de az is elképzelhető, hogy az emberek általában kevésbé aktívak az ünnepek alatt. A kutatók nem mérték, mennyit ettek és mennyi testmozgást végeztek a résztvevők ezekben az időszakokban.

Az American Journal of Clinical Nutrition legutóbbi online kiadásában megjelent tanulmány azt mutatta, hogy az extra kalóriák mindenki számára egyformán problémát jelenthetnek. Schoeller szerint az elhízás megelőzése szempontjából nézve úgy tűnik, hogy a táplálék, nem pedig egyedül a testmozgás számít. A szakértő úgy véli, hogy az elhízás elleni kampányoknak nem szabad csak a testmozgásra épülniük, a táplálkozásra is legalább ekkora hangsúlyt kell fektetni.