Fokozhatja az allergiás asztma súlyosságát az antibiotikum

A British Columbia Egyetem legújabb kutatása szerint a fiatal korban gyakran alkalmazott antibiotikumok növelhetik az allergiás asztma gyakoriságát és súlyosságát. Az EMBO szakfolyóiratban megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a bélbaktériumokat befolyásoló bizonyos antibiotikumok az allergiás asztmára is jelentős hatást gyakorolhatnak.

Fokozhatja az allergiás asztma súlyosságát az antibiotikumBrett Finlay, a kutatás vezetője elmondta, már régóta sejteni lehetett, hogy a több antibiotikumnak kitett gyerekek, leginkább a fejlődő országok szülöttei, hajlamosabbak az allergiás asztmára. Az új kutatás elsőként szolgál bizonyítékkal arra, hogyan következik be ez az állapot.

Finlay kutatócsoportja azt vizsgálta, hogyan hat két gyakran használt antibiotikum, a streptomycin és a vancomycin a bélrendszer bakteriális ökoszisztémájára. Eredményeik azt mutatták, hogy a vancomycin a kísérleti egerekben jelentős mértékben megváltoztatja a baktériumközösségeket a bélrendszerben, és fokozza az asztma súlyosságát. Ugyanezek az antibiotikumok a felnőtt egerekben nem növeli az asztmára való fogékonyságot, ami azt mutatja, hogy a gyermekkor kritikus időszaknak számít az egészséges immunrendszer kialakulása szempontjából.

Az allergiás asztma világszerte több mint 100 millió embert érint, és előfordulása évtizedenként átlagosan 50 százalékkal nő, különösen az iparosodott országok gyermekei körében. Az emberi bélrendszert körülbelül 100 milliárd baktérium népesíti be, közel ezer különböző baktériumfajból. Az úgynevezett bélflórát alkotó mikroorganizmusok számtalan, szervezetünk számára jótékony tevékenységet folytatnak, bár a kutatók egyelőre nem értik teljesen működésüket.

Finlay úgy véli, hogy a modern világ fejlett higiéniai módszerei és az antibiotikumok elterjedt alkalmazása bizonyos ősi baktériumfajok kipusztulását idézik elő az emberi bélrendszerben, amelyek létfontosságú szerepet töltenek be az egészséges immunrendszer kialakulásában. Az allergiás asztma és az antibiotikumok közötti összefüggés tehát újfent azt bizonyítja, hogy a normális bélflórát felborító antibiotikumok alkalmazását kisgyermekkorban alaposan át kell gondolni.