Felejtsd el a BMI-t: a lényeg a csípőméret és a testmagasság

Brit kutatók szerint a szívbetegség és diabétesz miatt aggódó fogyókúrázók magasságukból és csípőbőségükből megtudhatják, mekkora az esélyük a betegségek kialakulására. Ideális esetben a csípőbőség kevesebb, mint fele a testmagasságnak. Ez azt jelenti, hogy egy 180 centiméter magas férfinek 90 centiméter alatt kell tartania a csípőbőségét, egy 160 centiméteres nő csípőbősége pedig nem lehet több 80 centiméternél.

Felejtsd el a BMI-t: a lényeg a csípőméret és a testmagasságA tudósok szerint a magasság és a csípőbőség aránya sokkal jobban segíthet megállapítani a szívbetegségekre, magas vérnyomásra és diabéteszre való hajlamot, mint a szélesebb körben alkalmazott testtömegindex (BMI). Mivel a testtömegindexet nehezebb kiszámítani, így kevésbé nyilvánvaló, mint a valóban rendkívül egyszerű csípő-testmagasság arány.

Dr. Margaret Ashwell, a Brit Táplálkozástudományi Alapítvány volt tudományos igazgatója szerint a testmagasság felénél kisebb csípőméret megtartása mindenki számára fontos: „Ezzel növelhetjük a várható élettartamot és csökkenthetjük az olyan végzetes kimenetelű betegségek kialakulását, mint a diabétesz és a különböző szívbetegségek.” Dr. Ashwell szerint a csípő-testmagasság arány a betegségek szűrésére is kiválóan alkalmazható.