Segíthet a nők kimerültségén a vastabletta

A vastabletta szedése még azoknak a nőknek is jó lehet kimerültség esetén, akik laboreredményeik szerint nem számítanak vérszegénynek, adták hírül svájci kutatók. A vas súlyos hiánya okozza leggyakrabban a vérszegénységet, mely lehangoltsággal, gyengeséggel és szédüléssel jár. A Canadian Medical Association Journalban megjelent kutatáshoz 198 nőt vizsgáltak meg.

Segíthet a nők kimerültségén a vastablettaKiderült, hogy a vaspótlás azoknak is segít, akiknek csak enyhén csökkent a vasszintjük. A túlzott alkalmazás azonban veszélyes is lehet. A vizsgált nők fogamzóképes korban voltak, a 18-53 éves korosztályból, mivel a menstruáció is hozzájárul a vasraktárak kimerüléséhez. Több nő is felkeresi orvosát olykor megmagyarázhatatlan kimerültségre panaszkodva, de eddig nem tudták, hogy vastartalmú gyógyszerekkel ez a probléma orvosolható-e.

A krónikus fáradtságra panaszkodó közel 200 nő fele naponta 80 mg vasat kapott szájon át, a többiek közönséges cukrot tartalmazó tablettát szedtek. A kimerültség mértékét pontozták a kezelés előtt, továbbá a gyógyszerszedéssel töltött 12 hét után. Dr. Bernard Favrat, a svájci Lausanne Egyetem munkatársa így foglalta össze a tapasztalatokat: „Kiderült, hogy a vaspótlás 50 százalékkal csökkentette a kimerültségi pontszámokat. A vashiány gyakran fel nem ismert ok a fogamzóképes korú nők fáradtsága mögött. Ha hosszasan fennálló levertségről számolnak be, akkor az esetleges vashiányt is mérlegelni kell.”

Rick Miller, a Brit Dietetikus Szövetség szóvivője viszont óva intett a túladagolás ellen, mely a létfontosságú szervek működési zavarához vezethet. „Először is, a kimerültségnek több oka is van, nem csak egyetlen nyomelemre vezethető vissza. A kimerültség egy kevéssé feltérképezett terület, szerepet kaphat benne a testedzés, az étrend és az alvásminta is. A kutatásnak megvannak a maga érdemei, de mindent együttesen kell figyelembe venni” – tette hozzá.