A rágás fontossága

A rágás folyamata rendkívül fontos. Rágás nélkül nincs bélműködés, a belek helyes működése nélkül pedig nincs egészséges élet. Minden kis falatocskát 30-40-szer szükséges megrágni, alaposan elkeverni nyállal, s csak azután lenyelni, ha már teljesen folyékony. Ha nem rágjuk meg az ételt, az emésztőnedvek nem férnek hozzá, a végtermék nem energia, hanem csak erjedés és rothadás lesz.

A rágás másik funkciója a vastagbél működtetése. A fogíny rágás által történő ingerlése indítja meg a perisztaltikus mozgásokat, ezek hiánya okozza a székrekedést. Sokak gondolkodásával ellentétben nemcsak a rosttalan étkezés okoz székrekedést, hanem a rágás hiánya is!

Fogaink feladata, hogy leharapják és felaprítsák a táplálékot. A rágás előkészíti a szénhidrátok és fehérjék emésztését. Miközben rágunk és nyelünk, a nyálban található enzimek behatolnak a táplálékba, és megkezdik a szénhidrátok emésztését. Ha az ételt nem rágjuk meg kellőképpen, akkor elmarad a szénhidrát-emésztés első lépése, ezért további anyagcseréjük zavart szenved. Az anyag ezért csak a bélben kezd erjedni, és ott alacsony értékű alkoholt termel. Ez megemeli a véralkoholszintet és krónikusan túlterheli a májat, amelynek folyamatosan az alkohollebontással kell foglalkoznia. Ennek eredménye megemelkedett koleszterinszint vagy krónikus fáradtság, nyomottság, gombás bélbetegség és más panasz lesz.

A cikk folytatásához kattintson ide!

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Félrenyelés – ha a táplálék a légcsőbe kerül