Jobban járunk, ha rágunk!

Jó lenne, ha megfogadnánk a gyerekkorunkban sokszor hallott tanácsot: Rágd meg az ételt! Egy kutatás eredményei szerint az étel megrágásával ugyanis olyan immunsejtek szabadulnak fel, amelyek védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A szájban történő immunrendszer-szabályozás megismerése gyulladásos betegségek új kezelési lehetőségeihez vezethet.

Használja a fogait!

A statisztikák azt mutatják, hogy növekszik az elhízás mértéke, szaporodnak az emésztési problémák, és az életkorhoz viszonyítva romlik a fogazat állapota. Mi lehet ennek az oka? Az egyik az, hogy keveset rágunk, viszont sokat rágódunk. A legtöbb ember alig néhány rágás után már nyeli is az ételt, holott a sokszorosára lenne szükség, ami a rágást illeti.

Lassú étkezés – jót teszünk vele

Utazás közben reggelizni, ebédre gyorsan pár falatot bekapni, esténként pedig a tévé előtt ülve vacsorázni – egyáltalán nem egészséges. Rohanó világunkban egyre kevesebb időt szánunk az étkezésekre, sokkal inkább szeretnénk rajtuk gyorsan túllenni. A lassú étkezésnek pedig számtalan pozitív hatása van a szervezetre, egészségünkre, ezzel szemben a kapkodó, gyors táplálkozás több szempontból is ártalmas.

A rágás fontossága

A rágás folyamata rendkívül fontos. Rágás nélkül nincs bélműködés, a belek helyes működése nélkül pedig nincs egészséges élet. Minden kis falatocskát 30-40-szer szükséges megrágni, alaposan elkeverni nyállal, s csak azután lenyelni, ha már teljesen folyékony. Ha nem rágjuk meg az ételt, az emésztőnedvek nem férnek hozzá, a végtermék nem energia, hanem csak erjedés és rothadás lesz.