Lassú étkezés – jót teszünk vele

Utazás közben reggelizni, ebédre gyorsan pár falatot bekapni, esténként pedig a tévé előtt ülve vacsorázni – egyáltalán nem egészséges. Rohanó világunkban egyre kevesebb időt szánunk az étkezésekre, sokkal inkább szeretnénk rajtuk gyorsan túllenni. A lassú étkezésnek pedig számtalan pozitív hatása van a szervezetre, egészségünkre, ezzel szemben a kapkodó, gyors táplálkozás több szempontból is ártalmas.

Mi a baj a gyors étkezéssel?

Ha nincs elég időnk az evésre, gyorsan és nagyokat harapunk a szendvicsbe, hamburgerbe vagy abba, ami éppen előttünk van. A gyors evés és a nagy falatok megterhelik a gyomrot, ami hasfájáshoz, gyomorfájáshoz vezethet. A kutatások szerint ráadásul az elhízás egyik oka a falás – a teltségérzet ugyanis az étkezés kezdete után csak 15, 20 perccel később alakul ki. Sokan azonban eddig a pontig el sem érnek, hiszen már jóval előtte befejezik az étkezést. Éppen ezért nem érzik, hogy tele van-e a gyomruk vagy sem, inkább többet esznek a kelleténél, mivel nem érzik a mértéket.

Miről ismerjük fel, ha túl gyorsan eszünk?

Ha 15 percnél rövidebb idő alatt megebédelünk vagy megreggelizünk, az bizony gyorsnak számít. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy a tempónk gyors vagy lassú, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Teremtek időt magamnak az evéshez?
  • Milyennek látom az evési sebességemet? (Nagyon gyorsnak, gyorsnak, normálisnak, lassúnak, nagyon lassúnak.)
  • Élvezem az étkezést?

Milyen előnyei vannak a lassú evésnek?

Az egyik legfontosabb előnye az, hogy az emésztésünk is sokkal jobb, ha az ételt lassan, megfontoltan esszük meg és a falatokat rendesen megrágjuk. Egyes statisztikák azt mutatják, hogy a gyors evés inzulinproblémákhoz is vezethet.

Valóban finomabb az étel, ha lassabban eszünk?

Igen, tényleg így van. Gondoljunk csak bele: ha befaljuk az ételt, nem is tudjuk élvezni úgy az ízeket, mintha lassan, ráérősen ízlelgetnénk. Ezen kívül a kisebb falatoknak intenzívebb ízük is van, mint a nagyoknak.

Felnőtt korban rá lehet még szokni a lassú evésre?

Persze, ez nem korfüggő. Első lépésként vágjuk fel az ételünket kis falatokra, így mindenképpen tovább tart majd az étkezésünk. Kezdetben számoljuk, hányszor rágunk meg egy falatot, ez is csökkenti a sebességet.

Tanácsok

  • Teremtsünk időt a reggelinek, ebédnek vagy vacsorának. Bármilyen sietős is a napunk, legalább húsz percet szánjunk az étkezésre.
  • Ne a tévé elé üljünk le, hanem a megterített asztalhoz.
  • Kis falatokat vegyünk a szánkba és rágjuk meg jól őket.
  • Evés közben ne olvassunk, ne tévézzünk, hanem koncentráljunk csak az evésre.
  • Igyunk sokat evés közben! 

(Németből fordította: Sophie)