Jobban járunk, ha rágunk!

Jó lenne, ha megfogadnánk a gyerekkorunkban sokszor hallott tanácsot: Rágd meg az ételt! Egy kutatás eredményei szerint az étel megrágásával ugyanis olyan immunsejtek szabadulnak fel, amelyek védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A szájban történő immunrendszer-szabályozás megismerése gyulladásos betegségek új kezelési lehetőségeihez vezethet.

A kutatásból kiderül, hogy a rágás – melynek az orvosi kifejezése a masztikáció – serkenti a Th17 immunsejtek felszabadulását a szájban. A Th17 az adaptív immunrendszer része, amely specifikus antigéneket használ az ártalmas patogénekkel szemben, miközben a „barátságos" baktériumokat nem bántja.

Rágjuk meg minél jobban!

Dr. Joanne Konkel, a Manchester Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a Th17 sejtek képzése a bőrön és az emésztőrendszerben a nem ártalmas baktériumok segítségével történik. Hozzáteszi azonban, hogy a Th17 termelődése a szájban még eddig nem teljesen világos.

A rágás közben fellépő mechanikai erő hatására apró sérülések jönnek létre a szájban, ezt a gondolatot követve a kutatók megvizsgálták, hogy vajon ez a tény szerepet játszik-e a szájban keletkező Th17 sejtek termelődésében.

A tanulmányban elválasztott egereket pépes étellel etettek 24 hetes korukig, majd ekkor megmérték a Th17 szintet a szájban. Az eredmények szerint szignifikánsan kevesebb volt a sejtek szintje ezeknél az egereknél, ami a kutatók szerint a rágás okozta apró sérülések kisebb számának volt köszönhető. E hipotézis alátámasztására a rágcsálók szájüregét egy steril eszközzel dörzsölték, aminek hatására növekedni kezdett a Th17 szint a szájban.

Az immunrendszernek jelentős szerep jut a barrier régiókban, így a bőrben, a szájban és az emésztőrendszerben, ahol folyamatosan ártalmas kórokozókkal kell harcolnia, miközben a normál flórát tolerálnia kell. A kutatás most bebizonyította, hogy a többi barrierrel ellentétben a szájban a Th17 stimulációja nem a baktériumok, hanem a rágás által történik – nyilatkozta dr. Joanne Konkel.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy a jelentős Th17 produkció sem jó a szervezetnek, hiszen magas szintje periodontitist (foggyökérhártya-gyulladás) és különböző ínybetegségeket okozhat, melyek aztán szerepet játszhatnak a cukorbetegség és a rheumatoid arthritis kialakulásában.

A kutatás során voltak olyan egerek, melyeket 24 hetes korukig durva, darabos étellel etettek, és ezeknél több, rágás okozta sérülést, illetve fogágyi csontvesztést találtak a szájüregben.

Az eredmények fontosak, hiszen a szájban fellángoló gyulladás az egész szervezetben összefüggésbe hozható több betegséggel. A szájban történő immunrendszer-szabályozás megismerése gyulladásos betegségek új kezelési irányelveihez vezethet – magyarázta dr. Konkel.

A kutatás az Immunity című kiadványban jelent meg.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés