A Candida „megérzi”, ha lemerült az immunrendszer

A Candida albicans teljesen ártalmatlan emésztőgomba, amely a legtöbb ember bélrendszerében megtalálható anélkül, hogy problémákat okozna. Amíg az immunrendszerünk normálisan működik, a gomba nem terjed el és nem okoz panaszokat. Észrevétlenül él a szervezetünkben mindaddig, amíg meg nem érzi, hogy legyengültünk. Akkor gyorsan vált, támadásba megy át, és akár halálos fertőzést is okozhat legyengült immunrendszerű, túl fiatal (csecsemő) vagy túl idős embereknél.

A Tufts Egyetem molekuláris mikrobiológusai felfedezték, hogyan tud különbséget tenni a Candida albicans egészséges és nem egészséges szervezet között. „A gombának az a képessége, hogy érzékeli a szervezet immunstátusát, a kulcs annak megértéséhez, miként szaporodhat el az emberek egy részének szervezetében kár okozása nélkül, és miért válik halálos kórokozóvá másoknál” – magyarázza Jessica V. Pierce kutató. – „A legyengült immunrendszerű betegekben mind a gomba felismerését, mind a kezelését egy fehérje szintjének – Efg1p – megváltoztatásával lehet elérni. Azt tapasztaltuk, hogy a Candida albicans növekedését a gazdaszervezetben ezzel a fehérjével befolyásolni lehet.”Ha legyengülünk, támad

Korábbi kutatásokból tudták, hogy az Efg1p fehérje annak a génnek a kifejeződését befolyásolja, amelyik szabályozza, hogy mennyire legyen ártalmas a gomba. Meghökkentő, de igaz, hogy az alacsonyabb Efg1p szint kedvez a gombasejtek növekedésének a gazdaszervezetben. A magasabb fehérjeszintnél kevésbé növekednek a gombák.

Állatkísérletben vizsgálták, hogyan befolyásolja az immunrendszer állapota a Candida albicans növekedését a gazdaszervezetben: egészséges, illetve immungyenge egereknek egyenlő mértékben adtak két gombatörzset, két, eltérő szintű Efg1p fehérjével. Az állatok ürülékét tesztelve megállapították, melyik gombatörzs szaporodott. Egészséges szervezetű egerekben a magasabb fehérjeszintű gombasejtek domináltak. Immungyenge egereknél az alacsonyabb fehérjeszintű gombasejtek szaporodtak el.

A kutatók megjegyzik, hogy nagy valószínűséggel a bélcsatornában az immunsejtek működésének, interakciójának hiánya teremtette meg a szükséges környezeti feltételeket a gombasejtek alacsony fehérje-kifejeződéséhez, ami azután a gombák túlszaporodásához és súlyos fertőzés kialakulásához vezet.

„Ha kevert gombaállománnyal dolgozunk, néhány magas Efg1p szintű sejttel és néhány alacsony Efg1p szintű sejttel, a gomba képes hozzáigazítani a fiziológiáját a gazda immunstátusához – tehát hogy jóindulatú maradjon-e vagy károssá váljon” – állítják a kutatók.

Egészséges emberekben az immunrendszer és a szervezet „jó baktériumai” szabályozzák a Candida albicans gomba állományának nagyságát. Ha az immunrendszer legyengült, a gombák elárasztják a szervezetet.

(Forrás: Független.hu)