A nyaralás réme: a kínzó hasmenés

Kellemetlen, kényelmetlen, tönkreteheti a nyaralásunkat. A hasmenés nem csak stressztől jelentkezhet, hanem kiválthatja a gyomornak szokatlan vagy romlott étel, az idegen környezet is – például nyaralás alatt. Jobb esetben a kellemetlen tünetek egy-két nap alatt megszűnnek, de van, amikor segítenünk kell szervezetünknek, hogy leküzdhesse a betegséget.

Miért veszélyes?

Ha egy nap többször is előfordul és napok óta fennállnak a kellemetlen tünetek, ha az étel vagy a víz azonnal távozik a szervezetünkből, akkor még inkább oda kell figyelni a hasmenésre, és minél előbb tenni kell ellene. A betegség ugyanis nagy folyadékveszteséggel jár, és a tápanyagoknak sem jut idejük felszívódni a szervezetben, ami könnyen kiszáradáshoz, gyengeséghez vezethet.A legfontosabb a folyadékpótlás

Mit tegyünk?

Nagyon fontos, hogy folyamatosan igyunk, naponta legalább két-két és fél liter folyadékot. Nem muszáj feltétlenül vizet innunk, a cukros fekete tea, a limonádé is nagyon jó ilyenkor. (Figyeljünk oda arra, hogy a víz forralt vagy eredeti csomagolású palackos legyen!) A hasfájás ellenére is próbáljunk meg egy kicsit enni: ropogtassunk ropit, pirítóst vagy kétszersültet. Ha kívánjuk a gyümölcsöt, akkor reszeljünk le almát, ízesítsük egy kis citromlével – ebben a gyümölcsben ugyanis nagyon sok a folyadék.

Készítsünk gyógyteát!

Áfonyatea

Kevesen tudják, hogy a szárított áfonya nagyon jó hasmenés esetén – megnyugtatja a gyomrot és a fájó hasat is. Elkészítése is nagyon egyszerű: egy liter hideg vízhez adjunk 2-3 teáskanál szárított áfonyát, majd forraljuk fel. Tíz perc után szűrjük le és ízesítsük kedvünkre. Akár egész nap ihatunk belőle, így a legjobb, ha reggel lefőzünk egy nagy adagot és elosztjuk egész napra. Gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

Vad édeskömény tea

20 g szárított vad édesköményt adjuk egy liter vízhez, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűzről negyed óra után, és hagyjuk állni legalább 4-5 percig. Bármilyen furcsán is hangzik elsőre, de ezt a teát forrón igyuk meg, ne hagyjuk kihűlni.

Csalántea

25 g szárított csalánt (levelét és szárát is) adjunk egy liter forrásban lévő vízhez, majd tizenöt perc után vegyük le a tűzről és szűrjük le a teát.

(Németből fordította: Sophie)