A penész állhat a gyerekkori asztma hátterében

Egy friss tanulmány szerint azok a csecsemők, akik bizonyok penészfajták közelségében élnek, nagyobb eséllyel lesznek asztmásak gyerekkorukban. Amint arról a tanulmányt készítő Tiina Reponen, a Cincinnati Egyetem Orvosi Karának professzora beszámolt, a lakáson belüli penész nagyban hozzájárul az asztma kialakulásához, ezért nagyon fontos, hogy a háztartásokban előforduló vizesedési problémákat – amik leggyakrabban az alacsony jövedelmű, városi családoknál jelentkeznek – minél előbb orvosoljuk.

A penész állhat a gyerekkori asztma hátterébenA vizsgálat során a Cincinnati Egyetem kutatói az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségével és a Cincinnati Gyermekkórház Orvosi Központjával együttműködve közel 300 olyan csecsemőnél figyelték meg az allergia és a légzési nehézségek kialakulását, akiknél minden esetben legalább az egyik szülő küzdött valamilyen allergiával. A hosszú távú vizsgálat első négy éve során évente egyszer ellenőrizték a gyerekeket, majd hétévesen újra, hogy kiderüljön, kialakult-e náluk az asztma.

A tanulmány részeként, a szakemberek a gyerekek otthonait is feltérképezték, hogy kiderítsék, milyen allergének, illetve penészfajták lelhetők fel ott.

A vizsgálat eredményeként kiderült, hogy hétéves korra a gyerekek 25 százalékánál jelentkezett asztma, és ennek egyetlen házon belüli fellelhető oka minden esetben a penész volt. DNS-elemzések segítségével ezután a kutatók három különböző penészt azonosítottak be, melyek igen nagy eséllyel eredményeznek gyerekkori asztmát, ezek az Aspergillus ochraceus, az Aspergillus unguis és a Penicillium variabile.

Reponen elmondta, hogy míg arra már korábbi vizsgálatok is rámutattak, hogy a penész jelenléte ront az asztma tünetein, a pontos penészfajták mostanáig nem voltak meghatározva, így – az új ismeretek fényében – a jövőben remélhetőleg hatékonyabb kezelések folytathatóak le az asztmával szemben, ami már csak azért is igen fontos lenne, mivel csak az Egyesült Államokban minden tizedik gyerek küzd ezzel a problémával.

A tanulmány a Journal of Allergy and Clinical Immunology című lap augusztusi számában olvasható